1.) Vonjuk be gyermekünket a vásárlásba. Engedjük választani, milyen ételt enne szívesen, persze azért ezt tartsuk korlátok között.
2.) Amikor főzünk, engedjük, hogy ő is a konyhában legyen velünk, vegyen részt a főzésben. Fokozottan kell rá ugyan ügyelnünk, de higgyük el, meglesz az eredménye, szívesebben kóstol meg olyan ételt, amelynek elkészítésében ő is részt vett.
3.) Próbáljuk ki, hogy kedvenc süteményeit, nassolni valóit nem dugjuk el. A tiltott dolgok mindig vonzóbbak a gyerekeknek, mint amit szabadon élvezhetnek, ezért a tiltott ételekből sokkal többet fognak enni, ha végre megkaparintják, mint amihez bárikor hozzájuthatnak.
4.) Ízesítsük megfelelően az ételeket. Használjunk fűszereket, friss fűszernövényeket, tálaljunk színesen, díszítsük az ételt, hogy minél étvágygerjesztőbb legyen. Mi, felnőttek sem eszünk szívesen se íze, se bűze ételeket.
5.) Fontos, hogy milyen körülmények között étkezik a gyerek. Igyekezzünk gusztusosan tálalni az ételeket, de nem mellékes az sem, hogy van-e terítő az asztalon, és természetesen nagyon fontos a nyugodt légkör. A gyermekek étkezési szokásainak kialakulásában nagyon fontos a szülők példamutatása. Gyorsan eltanulja a kicsi, mit és hogyan eszik apu és anyu.
6.) A legjobb szándék mellett is követhetünk el hibákat. Tartsuk mindig szem előtt, hogy kisgyermek korban alakulnak ki gyermekünk életre szóló táplálkozási szokásai, ételpreferenciái, rögzülnek a látott táplálkozási minták. Érdemes tehát kitartónak és következetesnek lenni, kitartásunk minden bizonnyal meghozza a várt eredményeket.
És végül ne feledjük, hogy nekünk, felnőtteknek is fontos, hogy nyugodt, harmonikus környezetben, ízlésesen tálalt ételt fogyasszunk el!