Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs és antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával.
A tanulmányba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenőleges kérdőív kitöltésével térképezték fel. A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.
Az eredményekből kiderült, hogy a terhesség alatt nagy mennyiségben elfogyasztott sárga és zöld zöldségek, citrusfélék és béta-karotin jelentősen csökkentik a gyermekkori ekcéma kockázatát, de nincsenek hatással a nehézlégzésre. Éppen fordítva történik az E-vitamin bevitel esetében: ez a nehézlégzés kialakulását gátolja, míg az ekcéma megjelenésére nincs hatással. Tehát a magzatok szempontjából is ideális élelmiszerek, amelyek E-vitaminban és/vagy béta-karotinban is gazdagok: a sárgarépa, a cékla, a paradicsom, a brokkoli, a fokhagyma, a tengeri halak, a paraj, a joghurt, a káposzta, a karfiol, a spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.
Összefoglalva elmondható, hogy a terhesség alatt elfogyasztott nagyobb mennyiségű zöld és sárga zöldségek, citrusfélék és béta-karotin megelőzheti a születendő gyermeknél az ekcéma kialakulását, a magasabb E vitamin bevitel pedig csökkentheti a csecsemőkori asztmás légzés előfordulását.
www.allergiakozpont.hu
Az anyai zöldségfogyasztás védi a gyermeket is |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |