Vágást okozhat éles tárgy, melynek során előfordulhat, hogy alsóbb szövetrétegek is megsérülnek. Horzsoláskor csak a bőr felszíne sérül. Vágás esetén találkozhatunk erős vérzéssel, ha az éles tárgy vastagabb eret ért. A horzsolás tulajdonképpen apró kis baleset, mégis előfordulhat, hogy elfertőződik a seb, ha nem tisztítjuk ki megfelelően, és a bőrre került baktériumok elkezdenek szaporodni.
Mit tegyünk, ha megvágta magát?
Mielőtt nekilátunk a seb ellátásnak, alaposan mossunk kezet, majd folyó víz alatt tisztítsuk ki a sebet alaposan, végül itassuk le a nedvességet a környékéről. Fertőtlenített csipesszel (tartsuk nyílt láng fölé, vagy alkohollal töröljük át) igyekezzünk minden szemmel látható szennyeződést eltávolítani a sebből, hiszen a sérülést okozó éles tárgyból kerülhet bele ilyesmi. Igyekezzünk elállítani a vérzést. Ehhez legjobb, ha egy szorosan összetekert gézpólyát szorítunk a sebre. Ha a vérzés elállt, kenjük be fertőtlenítő folyadékkal vagy krémmel a sebet. (Betadine) Ha a sérülés nem túl nagy és jelentős, ne kössük be, gyorsabban gyógyul, viszont a nagyobb sebeket természetesen be kell kötnünk steril kötszerrel, amit aztán rendszeresen cserélni kell egészen addig, amíg be nem gyógyul annyira, hogy ne legyen szükség a kötésre.
Természetesen ha a seb komolyabb, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk. Ilyen eset például, ha a sebből spriccel a vér, ha nem tudjuk elállítani a vérzést, ha a vérveszteség jelentős.
Ó, csak egy kis horzsolás!
Bár a horzsolás igen fájdalmas tud lenni, nem kell megijednünk tőle, hiszen csak a bőr felső rétege sérült meg. Ezek a sérülések általában 3-6 nap alatt szépen begyógyulnak. Ilyen esetben is fontos, hogy letisztítsuk a szennyeződéseket a bőrről, eltávolítsuk az esetleges apróbb kavicsokat, talajmaradványokat. Fontos, hogy a horzsolást hűtsük le, mert egyrészt ez lassítja a vérzést, másrészt elérhetjük, hogy a seb környéke ne duzzadjon fel túlságosan. Hűtésre használhatunk hideg folyóvizet, vagy ha ez nem lehetséges, tegyünk a horzsolásra jégpárnát. Ha van otthon patikában kapható jégtömlő, az nagyon jó, de pillanatok alatt készíthetünk jégpárnát a mélyhűtőben található jégkockákból. Töltsünk meg egy zacskót jéggel, adjunk hozzá egy marék sót (ez fokozza a hűtőhatást), szorítsuk ki a zacskóból a levegőt, majd a csomagot borítsuk be törölközővel.
Ha nincs otthon jég, remekül használható a fagyasztott zöldség, vagy bármilyen élelmiszer, melyet a mélyhűtőből vettünk elő, csak ne felejtsük el bebugyolálni. Ha házon kívül történik a baleset, szükség esetén megteszi egy darab bevizezett vászon, esetleg vattadarab. A horzsolást sem árt bekennünk Betadine-nal, a későbbi fertőzés elkerülésére.