Eléggé sok házi növényi tejjel kísérleteztem már az évek alatt, de a fő szempont mindig az volt, hogy ne kelljen hozzá magtejkészítő gépet vennem. A kókusztej, a máktej, a basmati rizstej, de még folytathatnám a sort, nálam nagy kedvenc. Ahogyan ez a zabtej is.
A házi zabtej készítéséről tudni kell, hogy kétféle út is van: az egyik a pörköléssel készülő, a másik az áztatós módszer. Előbbi nagyon nem jött be, ráadásul időigényesebb is, így kapásból a tutit mutatom nektek, vagyis az áztatással készülőt.
Amit még imádok a házi növényi tej készítésben, hogy nem kell semmit kidobni, így a hasznosulás 100%-os. A pépek, amik visszamaradnak, mindig felhasználásra kerülnek, vagy sütikbe, vagy akár hamis tejbegríznek is. Valljuk be, azért a mai árak mellett ez sem elhanyagolható szempont.
Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, - mivel tartósítószert nem tartalmaz -, annyit készítsünk mindig, ami 1-2 napon belül elfogy. Addig pedig hűtőben tárolandó. Szuper csatos üvegeket lehet kapni ehhez.
Amit fontos megjegyeznem:
- turmixgépet használok mindig
- az apróbb szemű zabpelyhet ajánlom
- teljesen mindegy, melyik márkát, vagy árkategóriát választjátok
[]
ÁZTATÁSSAL KÉSZÜLŐ HÁZI ZABTEJ receptje:
/300 ml zabtej elkészítéséhez/
Hozzávalók:
- 2 ek. tört zabpehely
- 250 ml víz
- 1 csipet só
- 2 csipet édesítő (nálam Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő)
- vanília rúd/kivonat
Elkészítése:
- A kimért zabpelyhet nyakon öntjük forralt vízzel, és 1 órán át ázni hagyjuk.
- Az egészet turmixba öntjük, 1 csipet sót adunk hozzá, 2 csipet édesítőt, és egy fél löttyintésnyi vanília kivonatot.
- Fél-1 perc alatt az egészet összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn (vagy textil pelenkán) leszűrjük.
- A visszamaradt pépet ne dobjuk ki, fel tudjuk használni akár zabkásába.
- Az elkészült zabtejet csatos üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
- (Ha hígabbra szeretnénk, nyugodtan adjunk hozzá még forralt vizet.)
Mi készült belőle?
A fenti összetevőkkel “testes” zabtejet kapunk, ami szerintem pont jó. Gondoltam kakaót varázsolok belőle, de nagy szerencsémre, inkább forró csoki lett az eredmény! Így:
Hozzávalók:
- 1 bögrényi zabtej felmelegítve
- 2 teáskanál holland kakaópor
- édesítő ízlés szerint.
Van ennél egyszerűbb forró csoki, ami nem instant?
Inzulinrezisztencia diétában a zabtej szénhidráttartalmával számolnod kell, illetve fogyasztása reggel és este nem ajánlott a felszívódása miatt.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Heim Georginatáplálkozástudományi szakértő, inzulinrezisztencia specialista, életmód- és hormontanácsadóElérhetőségeim: Email: mail@stop-sugar.hu Honlap: www.stop-sugar.hu/ Facebook: Stop-Sugar by Gina Instagram: STOP-SUGAR by Gina |