Nem alma, félreértés ne essék, paradicsom, csak neve a „paradicsomalma” kifejezésből rövidült.
A paradicsom remek fogyókúrás alapanyag. A diéta egyszerű: csupán sok paradicsomlevet kell inni - természetesen cukormenteset és 100% -osat -, valamint naponta ötször valamilyen formában paradicsomot enni.
Néhány paradicsomfogyasztási tipp:
- Hámozva hamarabb emészthető
- Ellentétben más zöldségekkel, főzve magasabb a tápértéke, mert a likopin a főzés során könnyebben fel tud szabadulni
- Bármennyit fogyaszthatunk belőle nyersen is, mert táplál, de nem hizlal
- Gyorsan és könnyen elkészíthető a paradicsomsaláta: a felszeletelt paradicsomkarikákat felöntjük salátalével, majd fűszerrel ízesítjük.
- Nyáron a leggyakoribb felhasználási mód: a lecsó
- Kiváló frissítőt is készíthetünk házilag, némi fűszerrel feldobva, lehűtve nyáron ugyancsak kellemes ital.
Töltött paradicsom
Hozzávalók:4 nagy paradicsom, 40 dkg darált hús, 1 tojás, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, kakukkfű, vaj, zsemlemorzsa
A paradicsom tetejét levágjuk, félretesszük, egy kávéskanállal kiürítjük a belsejét. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet finoman felszeleteljük és alaposan összekeverjük a darált hússal, tojással és a fűszerekkel. Az elkészített tölteléket betöltjük a paradicsomokba, majd ráhelyezzük a levágott tetejét, meghintjük egy kis zsemlemorzsával és ráhelyezünk egy darab vajat. 200 fokon 45 percet sütjük.
„Aranyalma”
A paradicsom olasz neve: pomodoro- aranyalmát jelent. Valójában is aranyalmának tekinthetjük, mert magas a C-vitamin értéke, ezen kívül még legalább 12 féle vitamint, 10 féle nyomelemet és 7 féle ásványi anyagot rejt. Tomatin nevű alkaloidája gyulladásos betegségek gyógyításában rendkívül hasznos.
A paradicsom erősíti az immunrendszert, emellett rákmegelőző hatású. Színanyaga, a likopin előnyös a szívkoszorú-betegségben szenvedőknek. Ez a lédús zöldség még az érelmeszesedést is csökkenti.
Szerelem alma
A 17. században Poma amoris néven emlegették a paradicsomot, vagyis a szerelem almájaként, mert zölden fogyasztva bódulatot okozott, de az érés során elveszíti azt az alkaloidját, amely ezt okozhatja.
Remek szépségápoló szerre is lelhetünk a paradicsomban. Pár karika az arcra pakolásként gyorsabban hat, mint bármely krém.
Paradicsomi alma
A paradicsom őshazája Peru, ahol még ma is gyomnövénynek számít. Európában először Spanyolországban termelték, ma már az egész világon elterjedt. Magyarországon eleinte dísznövényként kedvelték, majd 1880 körül kezdték nagyüzemi termesztését. Dodonaeustól, 1553-ból származik az első leírás a paradicsomról: "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik".