Dinnyelekvár vaníliával
Hozzávalók:
3 félliteres üveghez
1 kg sárgadinnye, 1 citrom
60 dkg zselésítő cukor, 1 vaníliarúd
A dinnyét felkockázzuk, tálba tesszük és megszórjuk a cukorral, jól átkeverjük, biztonságos helyre tesszük. Másnap, amikor jól összeért, hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és a citrom felét. Időnként kevergetve, közepes lángon melegítjük, forrás után még 45 percig főzzük, ekkor már gyakran kevergetve, hogy ne kapja oda.
Ha kellően sűrű, kivesszük a rudat, üvegekbe merjük, és betakarva dunsztoljuk, amíg kihűl.
Őszibaracklekvár gyömbérrel
Hozzávalók:
6 félliteres üveghez
2 kg őszibarackhús, 1 citrom leve
1,6 kg befőző cukor, 1 kávéskanál őrölt gyömbér
Az őszibarackokat felkockázzuk, lábasba tesszük, és megszórjuk a cukorral, citromlével. Egy óra állás után főzhetjük, mérsékelt lángon, keverve, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a gyömbért is.
A forrástól kezdve 30-35 percig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. A habját leszedjük a tetejéről, és üvegekbe töltve, betakarva dunsztoljuk egy éjszakára.
Erdei gyümölcsös lekvár
Hozzávalók:
3 negyedliteres üveghez
25 dkg málna, 25 dkg áfonya vagy ribizli, 25 dkg szamóca
55 dg zselésítő cukor, 1 citrom, 2 evőkanál konyak
A cukrot és citromlevet lábosban kis lángon melegítjük, amíg karamellizálódik, majd beletesszük a gyümölcsöket, és 25 percig főzzük.
Hozzáöntjük a konyakot, elkeverjük. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk, így hagyjuk kihűlni.
Meggylekvár (vagy cseresznye)
Hozzávalók:
6 félliteres üveghez
2,5 kg meggy (kimagozva mérve)
1 kg cukor, 2 csomag zselésítő befőző szer
2 kávéskanál fahéj
1 citrom leve vagy 1 csomag citromsav
A meggyet összeturmixoljuk, összekeverjük a zselésítővel, felforraljuk. A cukorba belekeverjük a fahéjat és a citromsavat, majd hozzáadjuk a forró meggyhez. 5-7 percig forraljuk még, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd megfordítjuk és így hagyjuk kihűlni.