Nézzünk egy pár egyszerű, sós és édes változatot!
Mazsolával a közepében
Fél banán (jó érett)
2 ek. citromlé
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
5 dkg darált mogyoró
1/4 tk. só
1 tojás
10 dkg hideg vaj
mazsola (díszítésnek), 26 darab lesz belőle
A banánt a citromlével egy villával összetörjük. Az összes hozzávalóból a mazsola kivételével kézzel tésztát gyúrunk. Két teáskanál segítségével diónyi halmokat rakunk a tésztából egymástól kb. 3 cm távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Mindegyiknek a közepébe kerül egy-egy mazsola. Előmelegített sütőben 200 fokon hagyományos módon kb. 15 perc alatt megsütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni, így nem törnek össze. Nem kell megijedni, hogy a tészta elég lágy, jó vajas, mert a végeredmény omlós keksz lesz. Lehet nyomni mogyorót a közepébe és még citromlével elkevert porcukorral is díszíteni, de így is tökéletes.
Zabos-pelyhes
15 dkg zabpehely durvára darálva
10 dkg teljes kiörlésű liszt ( de jó a sima is )
1 fél kávéskanál szódabikarbóna
pici fahéj
1 fél kávéskanál sütőpor
15 dkg margarin
4 ek barnacukor
2 ek kristálycukor
1 db tojás
Kevés durvára tört dió
10 dkg összetört csoki
A zabpelyhet, lisztet szódabikarbónát, fahéjat és sütőport összekeverjük. Külön tálban összekeverjük a margarint, cukrokat, tojást, csokit és a diót. Ebbe belekeverjük az előző elegyet, diónyi halmokat veszünk belőle, és kicsit kilapítjuk, majd kivajazott, liszttel megszórt tepsibe tesszük nem túl közel egymáshoz. 10-12 percig kell sütni (míg nem kezd a széle enyhén barnulni) 190 fokon. Fémdobozban napokig eláll.
Gyümölcsösen
15 dkg keksz /vékony!
500 g tejföl
2 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
friss gyümölcsök
Egy tálba lerakunk 1 sor kekszet, ráöntjük a cukros tejföl 1/3-át, majd ezt még 2x megismételjük. A tetejét megszórjuk friss vegyes gyümölccsel, épp, ami van (szőlő, sárgadinnye, cseresznye, barack) és betesszük hűlni. 4 óra múlva fogyasztható.
Sajtos, sós
25 dkg liszt, 8 dkg margarin, 2 tojás sárgája, késhegynyi szódabikarbóna, 1 dl tejföl, csipet só, tojás a megkenéshez
A hozzávalókat összegyúrjuk, 3 mm vastagságra nyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy derelyemetszővel négyszögeket vágunk. Tojással megkenjük, sós köménnyel megszórjuk (amit helyettesíthetünk reszelt sajttal, sóval is). Előmelegített sütőben sütjük.
Diétás csokis
7,5dkg zabpehely, 7,5dkg búzakorpa, 0,5dkg szódabikarbóna, 2-3 ek. kakaópor, 10dkg puha vaj,1 tojás, édesítő. A sütőt előmelegítjük. 5dkg zabpelyhet megpirítunk, majd kávédarálóban megőröljük. Majd mindent összekeverünk, miután a tojást, vajat, édesítőt habosra keverjük. Diónyi nagyságú golyókat formálunk, amit ellapítunk. 8 perc alatt megsütjük. Ne nőjjenek össze!
Mézes keksz dióval
25 dkg méz, 70 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dkg szalakáli, 5 dkg reszelt, cukrozott narancshéj, 10 dkg dió, őrölt fahéj, ánizs, őrölt szegfűszeg - 1 kg lesz belőle
A mézet feloldjuk 2 dl forró vízben, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat és a szalakálit keverőtálba tesszük, majd fél óra alatt sima, habos masszát keverünk belőle. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a mézes szirupot, majd deszkára borítjuk, és jól összedolgozzuk. Letakarjuk és 4 órán át pihentetjük. Négy részre osztjuk, fél centis lapokat nyújtunk belőle, és kekszformákra vágjuk. Megkenjük tojással és negyedekre vágott diókkal díszítjük, majd kikent tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Látványos kekszpraliné
Trüffelkrém: 30 dkg étcsokoládés tortabevonó, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál porcukor, 15 dkg puha vaj, 3 evőkanál likőr (meggy vagy csokoládé), a tésztához: 10 dkg étcsokoládés tortabevonó, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj
A bevonáshoz: 40 dkg étcsokoládés tortabevonó
A trüffelkrémhez a tortabevonót felaprítjuk. A tejszínt a porcukorral felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és a tortabevonót kevergetve feloldjuk benne. A tejszínt 3 órára hűtőbe tesszük. A tésztához a tortabevonót megolvasztjuk. A lisztből, a cukorból, a sóból, a bevonóból, a tojásból és vajból tésztát gyúrunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztát két fólia között késhát vastagságúra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, és a tepsire tesszük őket. A sütőben, középen 9 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni a tésztákat. A kihűlt csokoládés krémet kézi mixerrel felverjük, majd először a vajat, aztán a likőrt hozzákeverjük. A trüffelkrémet habzsákba töltjük, és minden kekszre 1-1 halmot nyomunk belőle (dinnyevájóval 1-1 félgömböt is vehetünk belőle) és a kekszekre tesszük. Végül az egészet 30 percre a hűtőbe tesszük. A tortabevonót a mázhoz közepes hőfokon megolvasztjuk, a kekszeket belemártjuk, majd sütőpapírra tesszük száradni. A pralinét hűvös helyen tároljuk, 7 napig áll el.
Karamelles keksz
60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 8 dkg porcukor, 15 dkg kristálycukor, víz
Karamellizáljunk 15 dkg cukrot egy serpenyőben, amikor megolvad, adjunk hozzá kb. 1,5 deci langyos vizet. A cukor hirtelen darabos lesz, de kevergetjük és melegítjük tovább, amíg felolvadnak teljesen. Ezt a szirupot félretesszük hűlni. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a puha margarint és a tojást. Ezt a masszát dolgozzuk össze a karamellsziruppal. Néhány órára pihentetjük a hűtőszekrényben, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, és formákra szaggatva süssük. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészül.
Kétszínű keksz
50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor.
A hozzávalókat a kakaó nélkül jól összedolgozzuk, majd két cipót formálunk. Az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és eldolgozzuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra a világos színű tésztát és ráhelyezzük az ugyanakkorára kinyújtott kakaósat. Felsodorjuk, mint a bejglit. Több óráig pihentetjük, lehet egy éjszakán át is. Sütés előtt a tésztát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe rakjuk, és egyenletes, közepesen meleg sütőben világosra sütjük.
Sokáig eláll és minél tovább áll, annál jobb.