Tökös receptek - nem csak Halloweenre! című cikkünkben már írtunk néhány receptet, most itt a folytatás.
A tököt október végén már megcsípi a dér, a hagyomány szerint ilyenkor a legfinomabb, mert a sok cukrot, vitaminokat tartalmaz. Leggyakrabban feldarabolva a sütőben sütjük, mert édes finomságot kapunk. A hagyományos tökfőzelék helyett jöjjön néhány új ötlet a vállalkozó kedvűeknek spárgatökből, vagy pogácsa és süti recept.
Tökös almás süti
Hozzávalók:
75 dkg tök,
75 dkg alma,
30 dkg liszt,
30 dkg túró,
1 tojás, 3 evők. olaj,
1 cs vaníliás pudingpor,
15 dkg cukor,
5 dl almalé, 1 citrom,
2 teáskanál sütőpor,
1 rúd fahéj
Először elkészítjük a tésztát, ehhez összekeverjük a tojást, 20 dkg túrót, 5 dkg cukorral, csipet sóval, és az olajjal. A lisztbe belekeverjük a sütőport, és összegyúrjuk a túrós masszával. Fél órára félretesszük, addig elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk a tököt, kimagozzuk és 5 mm-es vékony csíkokra vágjuk. Ha a töklámpásból jutottunk az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk csíkokra.
Az almalét összeforraljuk a maradék cukorral, a fahéjjal és a citromlével. Beletesszük a csíkokra vágott tököt, körülbelül 5 percig főzzük, majd leszűrve félretesszük a levet.
A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, úgy hogy egy kis perem legyen az oldalain. A meghámozott almát 5 mm-es szeletekre vágjuk, és rétegesen lerakjuk a tésztára, váltakozva a leszűrt tökcsíkokkal. A félretett levet pótoljuk ki hogy 5 dl legyen, sűrítsük össze a pudingporral, majd a forró pudingba tegyük bele a maradék túrót is. Simítsuk az egészet a tökös-almás tészta tetejére és forró sütőben 30 percig süssük. Körülbelül 20 szeletre lesz belőle.
Sütőtökös pogácsa
Hozzávalók:
2 dl áttört sült vagy főtt sütőtök,
10 dkg margarin,
25-30 dkg liszt,
2 evők. cukor,
1 tojás és egy tojássárgája,
1 sütőpor, csipetnyi só
A margarint kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a tökpürével.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tökös masszához. Gyúródeszkán átgyúrjuk, akkor jó, ha puha, könnyen formálható. Ha szükséges, egy kanál tejföl, vagy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
Egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük a tetejét a tojássárgájával, apróra vágott tökmagot is szórhatunk rá. Előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.
Sonkás, sajtos töktorony
Hozzávalók:
1 kg spárgatök,
25 dkg vékonyan szeletelt sajt,
25 dkg szeletelt sonka,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
1 citrom,
só, liszt, olaj
A tököt meghámozzuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, a citromlével megöntözzük, pár percre félretesszük.
A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk. A tökszeleteket lisztbe forgatjuk, majd forró olajon mindkét felét megsütjük.
Egy kivajazott tepsiben lerakjuk a karikákat, sonka és sajtszeletet teszünk tájuk, majd ismét tökkarikát. Erre ismét sonkát és sajtot, és újra tököt, végül hústűvel átszúrjuk a tornyokat, hogy szét ne csússzanak. A tetejükre egy-egy kanál reszelt sajtos tejfölt teszünk, majd előmelegített sütőben átforrósítjuk.
Tejszínes, gombás tök, nokedlivel
Hozzávalók:
1 kg zsenge tök,
30 dkg gomba,
1 vöröshagyma,
2 paradicsom,
1 paprika,
2 dl tejszín,
só, pirospaprika, vaj
A tököt félbevágjuk, a húsát felkockázzuk miután magját kikapartuk, és meghámoztuk. Ha a töklámpásból jutottunk itt is az alapanyaghoz, akkor a lehetőséghez képest vágjuk kockákra. A gombát szintén felkockázzuk, majd egy tálban összekeverjük a tökkel és megsózzuk, állni hagyjuk.
10 dkg vajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a gombás tököt. Lefedve pároljuk, amikor felforrt, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Rövid főzés után belekeverjük a tejszínt, forralunk egyet rajta. Nokedlivel tálalhatjuk.