Barátságos bacik
Mecsnyikovnak sikerült bebizonyítania, hogy a joghurt rendszeres fogyasztása hasznos az emberi szervezet számára:, mert a benne lévő "barátságos" baktériumok megakadályozzák a bélben mérgező anyagokat előállító káros baktériumok elszaporodását. Mecsnyikovot 1908-ban munkájáért Nobel-díjjal tüntették ki.
A joghurt hevített tejből készül, de kellenek hozzá erjesztő mikroorganizmusok. A joghurt a közönséges aludttejtől csak a mikroorganizmusok fajtájában különbözik. Joghurtkészítéskor a tejet kissé besűrítik, majd kb. 95 oC-ról kb. 45 oC-ra hűtik, és 4–6% baktériumtenyészetet adnak hozzá. Néhány órán át 45 oC körüli hőmérsékleten tartják. Ekkor a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá és egy kevés alkohollá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. A kész joghurtot poharakba töltik és lehűtik.
Otthon is készíthetünk joghurtot. Akkor biztosan tudjuk, mi van benne…Ám az első adaghoz szükséges baktériumokat egy pohár (bolti) joghurtban vihetjük haza. Melegítsünk egy liter tejet langyosra, adjunk hozzá egy evőkanál joghurtot, és tartsuk a folyadékot 3–4 órán át 35–40C fokon, majd hűtsük le. Két-három óra múlva fogyaszthatjuk. Ha jól lehűlt, mehetnek bele a finomságok, dióreszelék, gyümölcs, lekvár…
Éljen az élőflórás!
Figyelem! Csak élőflórás joghurt a jó, az utókezeltben már nincs élő, életképes joghurtgomba!
A kefír a joghurthoz hasonló módon készül, csak itt nem joghurt kultúrát használnak a beoltáshoz, hanem kefirgomba tenyészetet. A folyamat során mintegy 0,5 %-nyi alkohol is keletkezik.
A tej megfelelő hőmérsékleten tartását legegyszerűbben joghurtkészítő géppel biztosíthatjuk. Ez a nevével ellentétben nem valami komolyabb szerkezet, csak egy egyszerű, amit az elkészítési költségeihez képest meglehetősen borsos áron árulnak. Ugyanis az egész nem más, mint gyakorlatilag egy kicsit hőállóbb műanyagból készített doboz, benne egy megfelelő, kis teljesítményű elektromos fűtőszállal, ami kizárólag a szükséges mértékben melegíti fel a dobozt, így a műanyag hibátlan működés esetén nem olvadhat meg, vagy gyulladhat ki.