A kellemes közérzet és a megfelelő koncentráció érdekében fontos a meleg és könnyen emészthető ételek fogyasztása. Ezek tartalmazzanak friss zöldséget, zsírszegény húst, halat, és persze szénhidrátot is: rizst, főtt tésztát, krumplit. A szénhidrátok biztosítják ugyanis a jó hangulatot és a megfelelő koncentrációs képességet.
Az ivásnak is fontos szerepe van, fogyasszunk ásványvizet vagy gyümölcslevet az ebédhez. Amikor túlságosan zsíros ételeket veszünk magunkhoz, szervezetünk aránytalanul sok energiát vesz igénybe a zsírok emésztéséhez, ami a motiváció és koncentráció rovására mehet.
Hét közben tehát el a kezekkel a zsíros sültektől, a hasáb krumplitól és a pizzától.
A vasárnapi ebéd után engedjünk meg magunknak egy fél óra ejtőzést is.
Mit tegyünk, ha nincs gyorsétterem a közelben vagy nincs étkezési lehetőség a munkahelyen?
1. Ha van a munkahelyen mikrosütő vagy teakonyha, akkor magunkkal vihetjük az előző este elkészített levest, egyszerűbb ételeket. Nem kell minden nap főzni, ha lefagyasztható ételeket nagyobb adagban készítünk el és kisebb műanyagdobozokba porciózva tesszük be a mélyhűtőbe. Ez a megoldás praktikus, olcsó, mégis egészségesebb, mint minden nap gyorséttermi ételeket fogyasztani.
2. Ha szívesebben eszik salátát vagy nincs lehetőség az étel felmelegítésére, kipróbálhatja a következő tippet: előző nap otthon elkészíti a zöldségeket és a salátát. Az öntetet egész hétre előre is el lehet készíteni. Műanyag dobozban viszi magával a salátát, külön jól zárható kisebb üvegben pedig a dresszinget. Ezt fogyasztás előtt is rá lehet önteni a salátára.
3. A jó öreg vajaskenyeret is fel lehet tuningolni pár friss salátalevéllel, zöld fűszerekkel, uborkaszeletekkel. Kenyér helyett megtehetjük ezt zsemlével, kroaszonnal és különféle bagettekkel is. A pékségek elég nagy választékot kínálnak ezekből.
Ne mondjon le az evésről!
Ellenkező esetben rámennek az idegei és alakjának sem tesz jót. Egy idő után jelentkezni fog az éhség és akkor mindenre rá fogja vetni magát, ami a szeme elé kerül. Az irodákban mindig fellelhető valamilyen édes nasi, ezek fogyasztásakor már nem fogja tudni, mikor álljon le az evéssel.
Íme, néhány egészséges recept az ebédhez:
Szezámmagos zöldséges palacsinta
Hozzávalók (1 személyre):
- 3 ek Tönkölybúza liszt
- 1 dl Sovány tej
- só
- szerecsendió
- cukor
- 1 tojás (M)
- 2 ek pirított szezámmag
- 2 ek apróra vágott snidling
- 1 répa kb. 100 g
- 1 piros paprika kb. 150 g
- 2 ek olaj
- 2 ek zöldfűszeres sajtkrém, (12%)
- 1 marék mungóbab csíra
- bors
- citromlé
Elkészítés:
1. A lisztet, tejet, csipetnyi sót, cukrot, szerecsendiót csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a szezámmagot és a snidlinget. Az egészet simára keverjük.
2. A répát és a paprikát vékony csíkokra vágjuk, majd egy ek. olajon, közepes lángon 5-7 percig dinszteljük. Hozzákeverjük a sajtkrémet. Ezután rászórjuk a csírát és a másik evőkanál snidlinget. Átmelegítjük, sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
3. Palacsintasütőben felhevítünk egy kávéskanálnyi olajat, egymás után kisütünk benne két vékony palacsintát. Az egyikre ráhelyezzük a tölteléket, lefedjük a másikkal, majd körben egymáshoz nyomkodjuk a széleket.
(Tölteléknek a dinsztelt gomba vagy cukkíni is kiváló)
Elkészítési idő 30 perc.
Tápérték 533 kcal
25 g fehérje
24 g zsiradék
52 szénhidrát
Fotó: freestocks-photos / pixabay