Rohanó, stresszekkel teli világunkban nem divat a konyhai foglalatosság, fogyasztói társadalmunk és a reklámok sokakat csábítanak a félkész és készételek, az iparilag erősen feldolgozott élelmiszerek kizárólagos, vagy túlzott mértékű használatára, hangoztatván azt, hogy ezzel mennyi időt megspórolunk.
Igen, az élelmiszeripar kényelmi termékeinek használatával valóban kényelmesebbé varázsolhatóak a napjaink, mégsem hiszem, hogy a konyhai alapismereteket teljesen száműznünk kéne a tudáspalettánkról!
Nem tudom elfelejteni annak a közel 30 éves fiatalasszonynak a kétségbeesését, akinek egy étrendi tanácsadás alkalmával egészségügyi problémája miatt többek között azt javasoltam, hogy hagyja el a leveskockák, levesporok használatát egy ideig. Rémülten kérdezte tőlem, hogy ha ő ezeket nem használhatja, akkor hogyan fog a férjének finom húslevest készíteni?!
Fogalma sem volt arról, hogy a húsleves alapvetően nem leveskockából készül… és ez csak egy kiragadott példa! Nagyon sokan nem ismerik az egyszerű, „házilag” előállítható ételek elkészítési módját, nem tudják, mi a rántás és a habarás, vagy a főzés és a párolás közötti különbség. Sokan zavarba jönnek, ha a konyhai eszközök használatáról esik szó, mert tudják ugyan, hogy mi a szita, a kukta vagy a cserépedény, de még soha nem használták ezeket!
Rengeteg háztartásban található ma már hiper-szuper sokfunkciós konyhagép, márkás gőzpároló, kenyérsütő, aszaló, csodálatos tűzhelyek, ez mind nagyon szép, élnünk kellene azonban a lehetőségekkel, használni ezeket a nagyszerű eszközöket, ötvözve megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal, mert a megfelelő módon elkészített ételek hosszútávon szolgálják egészségünk megőrzését és elősegítik, meggyorsítják bizonyos betegségek gyógyulását.
Hol is kéne kezdenünk? Nem tudom, mert a téma igen bőséges…
Várom, hogy kérdezzenek e témakörben is tőlem!
Levest... kockából? |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Konyhakiállítás - Mindenkit megfőz!
Ez a gyerek olyan gyorsan nő, mint eső után a gomba!
zandy
#8
2011. április 05. 08:15:35 | kedd |
Mióta párom betegsége miatt nagyon óvatosan kel bánnom a fűszerekkel, rájöttem, hogy tényleg lehet ízletes dolgokat főzni mindenféle mesterséges ízesítő nélkül is. A húsleves titka a sok hús és méginkább a sok zöldség (szerintem a zeller íze pl. nem hiányozhat sosem:) - még ha magát a zöldséghúst nem is esszük meg). A jó pörkölté a sok hagyma, jó minőségű fűszerpaprika, paprika, paradicsom, a házi kenyéré a jó élesztő, vagy kovász.
Az persze megint egy másik kérdés, hogy amit megveszünk friss alapanyagokat, azok mennyire bio- vagy nem bio termelésből érkeznek, de amíg nem térünk vissza a saját kezű mezőgazdasághoz, már az is nagy haladás, ha a félkész, kész termékek helyett ezeket használjuk. Szóval én is próbálkozom, és mindenkit csak bátorítani tudok, kis odafigyeléssel sokat javíthatunk az étkezéseink minőségén!
|
|
|
|
imreetelka
#7
2010. április 30. 21:33:56 | péntek |
Köszönöm a hozzászólásokat, új cikkemet ezek inspirálták!
Igyekeztem a kérdéseitekre is válaszolni, remélem, a jövőben is megosztjátok velem a gondolataitokat! Valamennyiőtöknek nagyon kellemes hétvégét kívánok! Üdvözlettel: Etelka
|
|
|
|
kisokos
#6
2010. április 30. 15:58:02 | péntek |
A vegyszerek és műtrágyák, ha főzzük a zöldségeket eltűnnek belőle? Ha nincs lehetősége az embernek maga megtermelnie, vagy biopiacon megvásárolnia, hogy kerülje el ezeket. Milyen hatással van ez a szervezetünkre?
|
|
|
|
kokuszpok2
#5
2010. április 30. 15:26:04 | péntek |
Hát, mit mondja, zacskós levest én is az időhiány miatt néha előkapom, meg pörköltbe, pörköltkockát néha....
Lehet ott kéne kezdeni, hogy ha nem minden bolt minden polcán ezek a dolgok lennének az arcunkba tolva kezdve a margarintól a kóláig, talán az egészséges élelmiszereket többször vennénk.
|
|
|
|
Szuszo
#4
2010. április 30. 10:15:47 | péntek |
Sajnos nagyon betörtek már mindenhová ezek a mesterséges ételek, ételízesítők! Az a baj, hogy természetes alapanyagokat már nem is lehet kapni nagyon, max., ha valaki megtermeli otthon.
|
|
|
|
annaclear
#3
2010. április 30. 09:57:08 | péntek |
Kedves Etelka,
nagyon tetszik a felvetésed, hogy ki kell használnunk a minket körülvevő lehetőségeket. Engem is egyre jobban érdekel az egészséges táplálkozás, de néha kilátástalannak tűnő küzdelemnek tűnik, hogy ne iparilag agyonfeldolgozott mesterséges élelmiszereket kelljen fogyasztani... Tudom, hogy minden rajtunk áll, de az ember lánya mégiscsak zömében szupermarketben vásárol és nem a saját földjén termeli meg a betevőt. Tudnál nekünk tanácsokat adni, hogyan kell/érdemes? Én tudok főzni (törekszem rá , és ha tehetem, nem használok porokat és instant dolgokat, de pl. a Vegetát gyakran, pedig az is mesterséges...
|
|
|
|
Chi-ni
#2
2010. április 30. 08:31:25 | péntek |
Jaj, én is szoktam magamnak porból levest főzni, igaz a lustaságom miatt. De a gulyás, húslevesekbe is pottyan kocka, mert azt hallottam ízesebb lesz. Nekem nem tanítotték hogy kell jól főzni, nem is tudok
|
|
|
|
Signetta
#1
2010. április 29. 13:04:44 | csütörtök |
A cikk olvasása után, valóban elgondolkodtam, hogy én mibe, mit teszek, hogy csinálom. Valóban én is már mindenben használok ilyen "mű" élelmiszereket, mint pl. leveskocka. És így visszagondolva, nagyikám sose használt semmihez. Tőle kellett volna tanulnom, mit, hogyan kell elkészíteni simán, ilyen "mű" szerektől mentesen.
|
|
|
|