Tanuld meg szeretni az öntöttvas serpenyődet!
Legközelebb, amikor felmelegíted a spagettiszószt, tedd azt az öntöttvas serpenyőben! A paradicsomból származó savak vasat szabadítanak fel a serpenyőből, ezáltal tartalmasabb lesz a szósz. A tojásokat is jobban teszed, ha serpenyőben sütöd, mert ez ötszörösére növeli a vastartalmukat.
Hogy elkerüld a serpenyő lepattogzását és sérülését, főzés után azonnal vedd ki a serpenyőből a savas ételeket (paradicsom, gyümölcsök és minden, amiben ecet van). Mielőtt kidobnád a teflont, figyelmeztetünk: a serpenyőből kioldódó vas fémes ízt kölcsönözhet az ételeknek, ezért először valami egyszerűt készíts benne (például rántottát), hogy megbizonyosodj róla, az ízlelőbimbóid hasonlóan vélekednek.
Ne fagyaszd le a görögdinnyét!
Egy hatalmas görögdinnye nem csak a helyet foglalja a hűtőben, de likopintartalmából is veszít, míg a hűvösön ül. Friss kutatások igazolták, hogy a görögdinnye likopintartalma 20%-al nő, béta-karotin tartalma pedig megduplázódik, ha szobahőmérsékleten tárolják.
A görögdinnye 4 hétig is eláll szobahőmérsékleten, ha nincs felvágva. (Legtöbbjüket már egy héttel azelőtt leszedik, hogy az üzletek polcaira kerülnek.) Ha nem tudsz megbarátkozni a gondolattal, hogy egy meleg nyári napon langyos görögdinnyét falatozz, akkor tedd be a hűtőbe egy órára vagy egy napra mielőtt megeszed. Ha egyszer azonban felvágod, utána muszáj hűtőbe tenni, különben elszaporodik benne a penész és a különböző baktériumok.
Főzz színes zöldségeket!
Semmi sem hangzik egészségesebben, mint egy falat ropogós friss répa. De sokkal többet tudsz enni ezekből a zöldségekből, ha főtt formában fogyasztod őket, kis olajon pirítva. A főzés során a répa kemény sejtfala lebomlik, felszabadul benne a béta-karotin, ezáltal könnyebben fel tud szívódni a szervezetben. Ha facsarjuk és répalevet készítünk belőle, akkor ugyanez történik.
A paradicsomokon is sokat segít a főzés. A likopin annál könnyebben fog felszívódni, minél tovább főzöd a paradicsomot, ezáltal minél jobban lebontod a sejtfalat, ami bezárva tartja a likopint.