Hozzávalók 4 személyre:
- orsó vagy penne száraztészta (durum lisztből készült)
- 3 db zsenge tök
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- reszelt parmezán sajt ízlés szerint
- só, bors
Egy lábosban felteszünk sós vizet forrni a tésztának. A tököket megmossuk, a végüket levágjuk, hosszában negyedeljük, majd keresztbe fél centisekre felszeleteljük. Egy mély serpenyőbe vagy nagyméretű lábosba beleöntjük az olajat, belenyomjuk a fokhagymát és hozzáadjuk a felszeletelt tököt. Enyhén megsózzuk és közepes lángon sütjük. Időnkét fakanállal megkeverjük, és amikor elkezd lesülni, levesszük a lángot, lefedjük és pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha sok levet ereszt, leveszük a fedőt és hagyjuk elpárologni. Ha viszont túlzottan lesül, akkor hozzá adhatunk egy kis vizet.
A petrezselymet apróra vágjuk és csak a legvégén adjuk a tökhöz, amikor már lezártuk alatta a tüzet. Közben figyeljük a tészta vizét, amikor lobogva forr, beleöntjük a tésztát és a csomagoláson előírtak szerint (8-11 perc) megfőzzük. Ne főzzük túl, maradjon szép „al dente”=ruganyos!
Kétféleképpen tálalhatjuk, attól függően, hogy mennyi az időnk. Gyors változat: beleöntjük a kifőtt tésztát a tökös lábosba, összekeverjük és úgy szedjük ki a tányérokra, a tetejét megszórva parmezánnal. Elegánsabb, ha az üres tésztát szedjük ki előbb a tányérokra, utána a tökös ragut és mindenki ízlés szerint megszórhatja sajttal. Őrölt fekete borsot csak a felnőtteknek szoktam felajánlani, a gyerekeknek általában túl csípős.