Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 kg hús (sertés, szárnyas, stb.)
- 10-20 dkg bacon szalonna,
- 3 db répa,
- 2 db egész petrezselyem,
- 1 fej hagyma,
- 1 üveg borsó befőtt (kb. 40-50 dkg),
- 20- 40 dkg csemege kukorica,
- 3 dl világos sör,
- só, delikát, bors, pici pirospaprika,
- olaj,
- 1 kg burgonya.
(Készíthetjük fagyasztott zöldségekből is, a mexikói keverék kitűnő választás hozzá.)
A család egyik nagy kedvence a Brassói. Gyermekkoromban ünnepi ebédnek számított. Sörben párolva, pedig még különlegesebb. A sör, azért jó, mert puhítja a húst és különleges ízt ad az ételnek. Az alkohol kifő belőle, ezért e miatt sem kell aggódnunk.
Mint mindig, elsőként alaposan mossuk meg a hozzávalókat most is. Aprítsuk fel a hagymát, a szalonnát és a húst vágjuk kicsi kockákra, vagy csíkokra. Tegyünk fel 2-3 evőkanányi olajat egy nagyobb fazékban forrósodni, majd ebben pirítsuk meg a hagymát és a szalonnát. Néhány perc után, hozzátehetjük a húst is és pirítsuk tovább, míg a hús meg nem kérgesedik( beletehetjük a csontot is, ha csontos húst veszünk). Ezután öntsük fel a sörrel és kb. 20- 30 percig pároljuk fedő alatt, közepes hőmérsékleten. Közben a zöldségeket is feldarabolhatjuk kicsi kockákra. A petrezselyemnek a zöldjét is aprítsuk fel és tegyük az ételhez. Készítsük elő a borsót és a kukoricát.
Amint megpárolódott a hús, tegyük hozzá a zöldségeket. A borsónak a levét is öntsük hozzá, ha konzerves, vagy befőttes változatot vettünk. Fűszerezzük sóval, borssal, delikáttal, majd szükség szerint öntsük fel vízzel, ha nagyon elfőtte a sört. Főzzük tovább még kb. fél órát.
Köretnek sültkrumplit készítsünk mellé. Ehhez hámozzuk meg a krumplit, vágjuk fel hasábokra és bő olajban süssük ropogósra.
Tálaláskor helyezzük a sültkrumplit a tányérra és tegyük a pecsenyét a tetejére. Ízlés szerint tehetünk rá ketchupot, majonézt, vagy tejfölt, de ezek nélkül is simán megállja a helyét.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.