Családinet.hu

Családinet Közösségek



Kezdooldal Tagok Fórum Üzenofal Képek
A közösségről: Miért a félelem? - Hogyan hatalamskodunk másokon és hogyan hatalmaskodnak mások felettünk. Hatalmaskodások a munkahelyeken, családban a viszonyainkban.

nyílt - 1 tag

Fórumtéma: A perverz eröszak folyamata


Csak a közösség tagjai írhatnak hozzászólást!

Hozzászólások (10 db)


02. 04. 05:55
sincomi

Újabb gondolatok!

"
Szia Mihály!

Féleg-meddig jól értetted, bár én arra gondoltam, hogy mi van akkor, ha valaki eleinte egyetért a hatalmaskodással - pl. tetszik hogy a főnöke dicséri, ajánlatot is tesz neki. Még ha játszanak is a gondolattal, (mint macska.... :D ), egy idő után rájön az "áldozat", aki véleményem szerint ebben az esetben nem is az, megunja, megelégeli, és lépéseket tesz.
Vajon, kit és miért is fognak meg- és elítélni?
Most, ebben az esetben hol van az igazság, vagy egyáltalán létezik-e?

Van rá egy példám. Sok évvel ezelőtt egy ismerősöm beleegyezett, hogy a főnöke mondjuk: szexuális igényeket vetett fel. A nő belement. Majd mentek az évek, és a nő nem tett semmit, azóta sem, és nem is fogja fel úgy, hogy hatalmaskodás volt.
Márpedig, ha megnézzük, lehet mégis az, nekünk, akik nem voltunk ott, és nem is tudhatjuk miért történt az egész.

Természetesen más, ha valaki nem egyezik bele. . . .

Nehéz ezeket a dolgokat megítélni, elítélni meg nem is szabad. Ha valaki sértve érzi magát, és lép, akkor igaza van, de mindenképp a körülményeket vizsgálni kell.

Lásd: a politikában is, vagy magas funkcióban levő emberekkel szemben levő támadásokat, melyek nem másról, mint a pénzről, és a pozíció gyengítéséről szól.

Természetesen ez elvonatkoztatható a mindennapok hatalmaskodásáról.

Jó edzést neked, legyél fitt, és egészséges!!!

Üdvözlettel: Kata

Nálunk is nagyon hideg van, és befagyott a Balaton, lehet korcsolyázni, szánkózni (fakutya), meg hóembert építeni!!!
Meg szakad a hóóóóó! :D



Szia Kata!

Éjjel 4 óra van és nem tudok aludni ezért megint hamar válaszolhatok, és ekkor nem csoda ha megint félreértem kicsit a dolgot.

"Vajon, kit és miért is fognak meg- és elítélni?
Most, ebben az esetben hol van az igazság, vagy egyáltalán létezik-e? "

A hatalmaskodás technikája megírása szempontjából az ilyen "rövid" eset nem itélhetô meg. És ekkor nem is az itélkezésen van a lényeg - ezért "technika".
Nem minden szexuális kapcsolat perverz. Ha a féfi/fônök tiszteletbe tartja a nô akaratát - és nem molesztálja többé - akkor nem egy perverz kacsolatról van szó.

Persze lehet véleményem az esetrôl vagy bárkinek. Az ilyen esetekben sokszor csak a vélményünket mondhatjuk el. Ha valaki esetével találkozunk példaul egy topikon akkor csak egy véleményt mondhatunk róla, ha tanácsot adunk, az is csak egy vélemény.
A vélemények szintjén nem beszélhetünk az igazságról. Ha az igazságot keressük az már más. - De sokan összekavarják a dolgot és egy véleményt az igazság szintjén tárgyalnak. - Minden dolgot a maga helyén kell tárgyalni.

Az igazság kérdése ugyanis már nem a vélemények, vagy a tetszik/nem tetszik tartományába tartozik. Egy vélemény lehet egy tetszés/nem tetszés dolga de az igazság már nem. Persze az is lehetséges ekkor hogy a vélményt - bíróság nélkül - az igazság tartományába toljuk fel - de akkor az a kérdés áll elô hogy ki lesz a bíró. Sokan önmagukat nevezik ki bírónak és ekkor/emiatt kezdenek az igazságról beszélni. Ez történik pl a politikában is és gyüjtik a tömegeket az "igazságuk" köré. A tömeg válik a döntôbíróva. Ekkor válik az igazság politikává.

Amig az igazság nincs felderítve addig - tulajdonképpen - nem beszélhetünk igazságról csak véleményrôl vagy esetleg politikáról. Ha pedig pl a törvényszéken eldöntötték hogy mi az igazság akkor már nem az én vagy a te véleményedrôl van szó. A törvényszék döntötte el hogy mi az igazság.

Sok eset azonban nem kerül a törvényszék elé. Ekkor kerülnek elô a másfajta törvénykezések.

1. Vannak törvénykezések a személyi alapon, családi normák stb
2. Kultúrák, hagyományok alapján
3. Vallás, erkölcs, etika alapján stb
4. A lekiismeret alapján stb

Hogy mi az igazság, annak megitélése több alapon is történhet. ekkor mindég arra kell gondolni hogy ki/mi szerint.
Minden cselekedet valami itélet alá eshet egy vagy több szinten egyszerre.

Na ma megint megyek tréningezni, cukros vagyok és muszáj - ezt mondja az elôírás. Most pedig megint lefekszem és folytatom az alvást. Jó éjt neked is!

mvh
mikael

02. 03. 12:02
sincomi

Újabb gondolatváltás.

"Szia Mihály!

Köszönöm kedves, és nyugtató mondataidat.
Igazad van, nálunk még gyermekcipőben jár a demokrácia (mely sajnos egyre jobban elveszik), bár nem értem, hogy miért nem volt rá elég 23 év?
Tüntetések? Én egy kis városban, - nagyon kis - élek, nem messze a világ egyik legszebb helyétől, a Balatontól.
Ezért nem is érint, de nem jó látni, hogy mik is vannak a világban.
De ne is foglalkozzunk ezzel, megoldják az arra hivatott emberek, a politikusok.

Azon gondolkodtam, hogy vajon milyen megítélés alá esnek azok az emberek, akik saját maguk hajtják fejüket a "hatalmaskodás" alá?
Gondolok itt arra, hogy valaki folyamatosan "egyetért" azzal, hogy hatalmaskodjanak rajta, vagy kihasználják.
Pl. munkahelyen tetszik egy nőnek, vagy épp egy férfinak az, hogy bókolnak, ajánlatokat tesznek neki, majd egyszer fellázad, és úgy állítja be, mintha sosem értett volna vele egyet? Ő vajon milyen megítélés alá esik?
Jó, tudom, hogyha lépéseket tesz, akkor vizsgálat, meg tanúk. De ha kiderül, hogy mi is történt valójában, akkor, nem a törvény, hanem az emberek ítélete milyen lesz?


Szia Kata!

Most jó hideg van odakint de elkell majd mennem a tréningre, addig is...

1. A 23 év nagyon kevés idô ahhoz hogy az emberek hozzászokjanak a demokráciához. Ehhez hozzátartozik az is hogy a demokráciának nincsen morális értékrendje. A demokráciában a szavazással döntik el az emberek hogy mi a helyes. A probléma az hogy ezt nem mindenki tudja és ezért nem tud megnyugodni. Egy kis pártnak is lehet igaza de a demokrácia nem ad felhatalmazást annak arra, csak azért mert igaznak véli az igazát.

2. A második probléma amit felvetel már érdekesebb. Mi lesz akkor amikor az áldozat fellázad a perverz hatalmaskodó ellen, ha jól értettem.
Egy perverz hatalmaskodó nem fogja bevallani a bûnét és nem fogja elismerni azt. Söt úgy taktikázik/manipulál hogy, hogy az áldozat környezete is az áldozatot okoja mindenért. A perverz hatalmaskodó a környezetét is egy mobbá(mobbing) alakítja.
A környezetét is ahhoz formálja hogy ôk is részt vegyenek a perverz folyamatban.
Tehát legtöbbször nem érdemes fellázadni hanem menekülni kell - munkát váltani, elválni stb.
De a perverz hatalmaskodó nagyon rendes is tud lenni azzal aki a hasznát szolgálja.

3. Az emberek itélete? Mondtam hogy menekülni kell, mert a perverz támdó legtöbbször már manipulálta az áldozat környezetét. Úgyhogy maga a támadó lett a szemükben az áldozat. Hiszen ez a teljesen perverz ebben a játékban.
Ha kiderül a dolog akkor rájönnek arra hogy az orruknál fogva húzták ôket. Vannak akik szégyenkezni fognak emiatt és lesznek lojálisak és válnak a támogatójává.
A nyilvánosság azonban egy nagy leleplezési erô. Egy erôs áldozat megteheti hogy a bírósághoz fordul - ennek nagy a haszna de.... De a legtöbb áldozat sem vállalja ezt. - Ezért kell az hatalmaskodás technikáját ismertté tenni mert vannak módszerek amelyekel semlegesíteni lehet a támadásokat. - Fellázadás túl sokba kerül!

mvh
mikael"



02. 01. 14:32
sincomi

Újabb gondolatok

"Szia Mihály!

Szívesen!

Jól tudod, nálunk 0 tolerancia van ittas vezetésnél, sőt a bicikliseknek is. Egyből szabálysértés, ha tudnak adnak közmunkát, ha nem, akkor leüli, ha nem tudja kifizetni a bírságot. Hát sokakat kivonnak a forgalomból.

Én a "natgeon", Discoverin, Spektrumon, Historyn, egyéb ismeretterjesztő csatornákon látok ilyen filmeket, melyek most nálatok van a filmfesztiválon.

Tudod min gondolkodtam? Azon, vajon valaki megvizsgálta-e azt, hogy miért, miként jutnak el a hatalmaskodók arra a szintre, hogy másokat bántsanak, kihasználjanak?
Mert mindennek meg van a maga oka, "előélete".
Ha ezek fel lennének tárva (mint már írtam megelőzés egyik formája), akkor kevesebb lenne a bántalmazás, bántás, hatalmaskodás minden formája.

Általánosságban a férfiakról beszélgettünk. De vannak nők is, akik hatalmaskodnak, és olyanok is (vegyesen), akik csak néha-néha.
Lehet az is hatalmaskodás, ha ráerőltetem a másik félre az akaratomat, megbeszélés helyett.




Szia Kata!

Most van elég idôm ezért hamar tudok reagálni.

1. Nálunk inkább a tettest sajnálják az áldozatot pedig elfelejtik(ott már úgysem lehet segíteni a dolgon). Mert úgye a tettesnek van a legnagyobb szüksége a segítséghez, és megis kapja. Az esetet nem a morális/törvény alapon döntik el hanem a pschylogia elvei alapján, azaz hogy mindennek van valami oka; a társaság, a politika, a körülmények, a pija, stb stb. Ez a folyamat éppen oda céloz - amire te is gondoltál - hogy az okokat kell keresni és az lesz/lenne talán a legjobb.

2. Az okok keresése alapján megoldani a dolgokat, egy pschylogóiai irányzat ami eddig nem volt sikeres. Persze mindennek van elôélete de nehéz kibogozni és ezen az úton segíteni a helyzeten. Ha perverz a támadó akkor különösen nem.

3. Az okok keresése ma már a genetika befolyását/megváltoztatását célozza meg - tudományos úton. A megoldás még messze van. - Olyan vizsgálatok amire célzol és sikeresek lennének olyanok nincsenek

4. A nôk is hatalmaskodnak. Igen, ebben nincsen kivétel. De ezzel egy olyannak kell foglakozni - aki jól ismeri a nôk világát.
Én nem akarok ebbe mélyebben belemenni. Errôl nyilik itt egy alkalom neked is egy könyvet írni?

5. A perverz féle hatalmaskodásról csak újabban írok és ez nemis volt az eredeti célom. "Lehet az is hatalmaskodás, ha ráerőltetem a másik félre az akaratomat, megbeszélés helyett." Sôt az is lehet hogy nem tudatosan teszed azt hanem megszokásból. Ezért vezettem be egy ilyenfajta fogalmat hogy "ártattlan hatalmaskodás" vagy ehhez hasonlót. Mert sokszor hatalmaskodunk de nem tudatosan tesszük azt.

mvh

mikael"

01. 31. 22:24
sincomi

Újabb gondolatváltás.

"Szia Mihály! :D

Most küldök neked egy cikket, és majd írok arról is, milyen gondolatokat ébresztett bennem, az előző írásod!

http://atv.hu/belfold/20120131_gyomorforgato_vad_sajat_lanyt_eroszakolta_a_gardista

[/color][/quote]

Szia Kata!

Köszönöm a cikket.
Persze nagyon jó hogy így is a felszínre kerülnek a dolgok. Valahogy úgy veszem észre hogy a magyar bíróság merészebb mint a svéd az ilyen esetekben.
Észrevettem hogy az igazságszolgáltatás is kicsit más ott mint itt.

pl
Itt Svben ha valaki ivott akkor nem egy súlyosbító körülménynek számít mint Mon - hanem ellenkezôleg.

Különben a nemi zaklatások stb sokkal gyakoriabbak mint gondoljuk. Egyiptomban pl a nôk 83%-a állitja azt hogy zaklatásnak volt kitéve.

Göteborgban megy itt most egy filmfesztivál (Kairo678 a film neve) amely beutatja a nök helyzetét Kairo-ban. Kellene egy ilyen film Mon is.

mvh
mikael"


01. 30. 12:57
sincomi

A Mihály válaszol.

"Szia Kata!

Csak részletében tér el a nézetünk. A félelem ugyanis mindenkor jelen van de úgy hogy a perverz hatalmaskodó parancsolja rá az áldozatára fenyegetéssel együtt - ez a perverz támadó félelme. Amirôl pedig nem szabad beszélni az valami szégyen - a hatalmaskodó szégyene amit ugyanakkor ráparancsol az áldozatra.
Mert úgye a hatalmaskodó az áldozatot teszi felelôssé a dolgokért és sok áldozat el is hiszi azt hogy ô a bünös.

A gyermekeknél kicsit más a helyzet mert Ök nem tudják hogy mi a normális. Ha szekszuálisan is kihasználják pl a "cseresznyevirág" esetében a bátyja is akkor azt hiszi a tudatlan gyermek hogy az úgy van rendjén. Amikor aztán felnô akkor ébred rá hogy mitt mûveltek vele. Vannak akikben megnövekszik a bosszúvág és vannak a roszabb esetben hogy végeznek magukkal.

Felvilágosítással ezt meglehet akadályozni. Itt Svédben van példaul egy panasz telefon a gyermekek számára, ha a gyermek rosszul érzi magát akkor...

mvh

mikael"

01. 30. 12:56
sincomi

A Kata írja

Szia Mihály!

Én úgy gondolom, hogy a szégyen mellett még a félelem is ott van, és ha a kettő párosul, akkor még nagyobb az elhallgatása a hatalmaskodásnak.
Gondoljunk csak bele. Egyrészt szégyellem, hogy mi történt velem. Legyen ez bármely fajtája a "bántalmazásnak", de ugyanakkor félek is, mert mit fognak mondani rám, ha kiderül? Vajon hisznek - e? Megszólnak? KInevetnek a hátam mögött, vagy netán szemtől-szembe is.
Mert abban az esetben, ha csak elmondom a környezetemben, akkor az első reakció nem feltétlenül a segítőkészség. Lehet, azt mondják, te tehetsz róla, mert....
De ha már valaki komoly lépéseket tett, írásban, hatóságoknál, és sikerrel járt, akkor a megítélése a környezetnek, társadalomnak egész más.

Mindenképp hatalmas bátorságnak, elkeseredettségnek kell lenni ahhoz, hogy valaki lépni tudjon.

Azt sem kell elfelejteni, egész más egy gyermek kárára okozott hatalmaskodás, és más egy felnőttnél.

Mindenképp a gondolatainkban, "agyunkban" kell rendet tenni.

Felnőtteknél hatalmas segítség a könyv. De mi van a gyerekekkel?
Nagyon fontos a figyelem, és a szülő bátorsága is!"

01. 29. 22:10
sincomi

Válasz a Katához.

"Szia Kata!

Tegnap délután megnéztem egy filmet. Nagyon elgondolkodtatot. Hasonlít a történet ahhoz amirôl te is beszámolsz.
Egy árvaház története ahol a gyermekeket szekszuálisan (pedofilok) is kihasználtak. Történt egy haláleset és az ügy a renôrséghez került.
A rendôrök mindent kibogoztak és a bíróság elé mehetett volna dolog... De lemondtak róla. Miért? Mert senki sem akart beszélni a dologról még az áldozatok sem.
S a törvény így tehetettlen. Mindenki hallgat - akkora nagy a szégyen.
Mostmár lehetséges a visszavágás zsarolás nélkül is. A zsarolást nem ajánlanám.
Van azonban egy magyar nô aki megtette azt amit tenni kell azaz a nyilvánosságra hozni a dolgot és ezt már könnyen lehet az interneten. Az interneten megtalálod a "cseresznyevirág" jelige alatt. Van oldala is de most nem jut az eszembe.
Azért kell ismerni a hatalmaskodás technikáját hogy ez korán létrejöjjön mielött teljesen tönkremegy az áldozat.

mvh

mikael"

01. 29. 22:09
sincomi

"Szia Mihály!

Olvasok egy könyvet, inkább trilógiát. Biztos ismered, hisz svéd. Stieg Larsson: A tetovált lány a címe.
Nagyon jó, szinte lehetetlen letenni.

Ebben van egy rész, mely szintén hatalmaskodással foglalkozik.
A történet röviden: Ennek a lánynak az édesanyja zárt osztályon van. Egyedül marad 10 éves korától egyedül van a világban. Zárkózott lesz, melyet úgy diagnosztizálnak, hogy nem normális (itt a nemfigyelés a másik személyre), és gyámság alá helyezik. A gyám egy hatalmaskodó perverz férfi, aki mindenfélét művel a lánnyal, bízván abban, hogy a lány nem mer tenni semmit.
Szörnyű dolgokat követ el, fizikailag, szexuálisan.
A lány nem mer tenni semmit, fél, hogy bezárják őt is. Ezért választja a visszavágást úgy, hogy videó felvételt készít, és ezzel zsarolja a férfit.

Elgondolkodtam nagyon ezen a történeten, és be kellett látnom, vannak helyzetek, amikor nem lehet a törvény adta lehetőségekkel megbüntetni, felelősségre vonni a hatalmaskodót, más eszközökhöz kell folyamodni.
Szerinted is?"

Beküldte a Kata - kiskegyed.hu Forumon

01. 27. 21:07
sincomi

Vannak jó fiatalok is!

Az egyik fiatal így panaszkodik.

"Lányok, miért féltek annyira a fiúktól?" Egy a Metro ujságban beküldött irat szerint így látja Richard a helyzetet a nagyvárosban és tudni szeretné azt hogy miért is van ez így?

"Kedves lányok, miért féltek tôlünk? Hiszen nem minden fiú gonosz, higyjétek el!" - és elmondta a történetét a nagyvárosban.

"Ha nagy leszek bizony elköltözöm innen Norrlandba(észkra), mert ahol azt mondom hogy "Hej!" ott a lány is azt válaszolja hogy "Hej" és nem vált oldalt ha jövök.
- Megúntam már ezt a nagyvárost!"

-egy szomorú fiú, Richard -

De vannak sajnos a perverz hajlamúak -és ezért félnek a lányok?

Vannak apró vagy inkább csekély jelzések/cselekedetek amelyek annyira mindennaposak hogy a normális magatártás szélessége skáláján belül is elfogadottan megférnek. Észrevétlenül azonban megindult egy folyamat - a kiszemelt áldozat ellen - azzal hogy kevésbbé respektálja, hazudik, provokál vagy manipulál stb. De ezt a folyamatot csakk akkor érzed ha tudod/érzed hogy a környezetben éppen téged illet. Mert ezt a folyamatot csak az érzi akit ez a támadás talál és végül talán már kiállhatattlannak is tartja.

Ha most az történik hogy a környezet erre nem reagál azonnal, lassan megszokja is, egy megszokott és mégjobban elfogadott szituációvá vállik az ami történik. Ekkor ezekután megindulhat az erôsebb perverz hadjárat amely az áldozatot elöször a lelki azután a testi egézsését rombolja le.

Az áldozat, mivel azt érzi hogy itt most nem érdemes szóbahozni a dolgot - vagy ellenekezni a támádása ellen titokban tartja. És talán már sejti is hogy nemis lehet, a hallgatásra kényszerül mialatt csendben kínlódik.


01. 27. 18:32
sincomi

Vannak jó fiatalok is!

Az egyik fiatal így panaszkodik.

"Lányok, miért féltek annyira a fiúktól?" Egy a Metro ujságban beküldött irat szerint így látja Richard a helyzetet a nagyvárosban és tudni szeretné azt hogy miért is van ez így?

"Kedves lányok, miért féltek tôlünk? Hiszen nem minden fiú gonosz, higyjétek el!" - és elmondta a történetét a nagyvárosban.

"Ha nagy leszek bizony elköltözöm innen Norrlandba(észkra), mert ahol azt mondom hogy "Hej!" ott a lány is azt válaszolja hogy "Hej" és nem vált oldalt ha jövök.
- Megúntam már ezt a nagyvárost!"

-egy sz
omorú fiú, Richard -

1