Gondoljunk a kenyérfélékre: még egy egyszerűbb üzletben is nyolc-tízfélét árulnak, igaz ez a tej-és tejtermékekre is, hogy csak a leghétköznapibb dolgainkat említsem! Melyiket válasszuk hát, mit vegyünk meg a lassan már határtalan kínálatból, ha szeretnénk megőrizni környezetünk és önmagunk egészségét?
Nem könnyű ezt eldöntenünk, pedig célszerű a kérdéssel idejekorán elkezdeni foglalkozni, nem akkor kétségbeesni, mikor valamely egészségügyi probléma miatt ez már kényszerűvé válik!
Ezt nevezik okos megelőzésnek!
Nagyon sokan vannak, akik nem maguk termelik a háztartási szükségleteik szerinti élelmiszertermékeket, hanem különböző üzletekben vásárolják meg azokat. A különböző hipermarketekben, áruházakban pedig nem csak a választék nagy, hanem a csábítás is! Meg kell tanulnunk tehát válogatni a kínálatból és természetesen ismereteink gyarapítása is fontos: megbízható információkra van szükségünk, ha tudni akarjuk, hogy mi a legjobb nekünk és mik azok, amiket hangzatos reklámok égisze alatt próbálnak eladni nekünk!
Kérdezzünk, informálódjunk tehát - lehetőleg hozzáértőtől!
„Ne vegyél, ne egyél olyat, amit nagyanyád nem ismerhetett!” - igaz ez a mondás, persze, csak részben, hiszen nagyanyáink korában még sok minden nem létezett, ami számunkra ma már természetes, gondoljunk csak a telefonra vagy a számítógépre, jó ötven évvel ezelőtt korántsem voltak még olyan elterjedtek, mint manapság. No, és nem voltak leveskockák, porok, zacskós tészták és édességek… nem volt a világ sem ilyen stresszes és rohanó!
A fejlődés vívmányai nem elítélendők, hanem okosan - és nem kizárólagosan! - használandók!
Ha nem találták volna fel a gyorskelesztőket, állományjavítókat, növényvédő-és tartósítószereket, nem lehetne elegendő élelmiszerrel ellátni az emberiséget, mert ezek a tömegtermeléshez elengedhetetlenek! Egészen addig, míg az ezek használatával kapcsolatos minőségi, mennyiségi és biztonsági előírásokat a gyártók, alkalmazók betartják, nincs probléma, nem veszélyeztetett az egészségünk! Itt láthatjuk be, hogy mennyire fontos a különböző növényvédőszerek alkalmazása utáni várakozási idő betartása, ezt a hatóságok szigorúan megkövetelik, hivatalos helyen vásárolt, egészségünkre káros anyaggal szennyezett élelmiszer elvileg nem kerülhet a háztartásunkba!
Soha ne vásároljunk bizonytalan eredetű, ellenőrizetlen élelmiszert!
Hogyan vásároljunk tudatosan, hogyan válasszuk a ránk zúduló termékáradatból a nekünk legmegfelelőbbet?
Soha ne vásároljunk éhesen, olyankor mindig a vágyaink tárgya kerül a kosárba és a leggyorsabban akarunk jóllakni, tehát hamarabb választunk kész, félkész terméket! Nem kell ezeket teljesen száműznünk, csak mértékkel kell használnunk, ha lehet, minél ritkábban!
Inkább alapanyagokat vásároljunk, mint iparilag előredolgozott termékeket, gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk, és ahhoz vegyünk hozzávalókat!
A klasszikus ételeket - gulyás, pörköltek - nem szükséges kockákkal, szószokkal feldobni, az eredeti alapanyagokból készülhet az igazi, finom, eredeti étel! (Ha szükséges, akkor sajnos elrontottuk!)
Lakosságunkra jellemző a mértéktelen sófogyasztás, ebben nagy szerepe van a sózott ételízesítőknek, leveskockáknak, poroknak. Használjuk, ha kell, ha nem mindenbe! Leggyakrabban nincs rá szükség, kellő mennyiségű és minőségű zöldség felhasználásakor levesekbe felesleges, más ételhez pedig inkább fűszernövényeket használjunk, ha lehet, frisset, ha nem, akkor szárítottat, de legkevésbé a mixeket, keverékeket! Jó, ha a sózott ételízesítőnket natúr szárított zöldségkeverékre cseréljük (figyeljünk, mert ennek rövidebb az eltarthatósági ideje, mint a sózottaknak!).
Szerezzünk be egy „régimódi” szakácskönyvet, olyat, amiben megtaláljuk a nagyi által készített ételek receptjeit! Az ilyen típusú könyvekből hasznos információkat szerezhetünk és megtanulhatjuk a természetes alapanyagok használatát.
Emlékszünk még a régi lekváros gombócra vagy derelyére?
A nagyi nem zacskóból főzte!
A tudatos vásárló dilemmái |
Elmondhatjuk-e ezt manapság életünk bármely területén, bármely választásunkra? Bizony, nem! Így aztán természetesen élelmiszereink megválasztásakor sem, mert gyakorlatilag akármelyik élelmiszertermékünkre gondolunk, hatalmas választékkal szembesülünk.
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
kisokos
#5
2010. május 08. 21:01:41 | szombat |
Igazad van!
|
|
|
|
imreetelka
#4
2010. május 08. 14:59:02 | szombat |
Azt, hogy mi kerülhet egy élelmiszerbe, hogy az biztonsággal fogyasztható legyen, szigorúan szabályozzák. A szabályokat viszont a gyártók, forgalmazók kötelezettsége betartani, akik emberek. A rosszindulatból, tudatlanságból, nyereségvágyból - és még sorolhatnám, miféle szándékból követnek el emberek más emberek kárára méltatlan dolgokat - származó hibalehetőségekkel sajnos számolnunk kell és nem igazán tudunk velük mit kezdeni...Talán a személyes példamutatás?
|
|
|
|
kisokos
#3
2010. május 07. 15:46:58 | péntek |
"egészségünkre káros anyaggal szennyezett élelmiszer elvileg nem kerülhet a háztartásunkba!" Elvileg, gyakorlatban meg utólag értesülünk róla a híradóból internetről, hogy ez+az mérgező, bevonták stb. Dühítő ez a téma!
|
|
|
|
Szuszo
#2
2010. május 07. 09:22:13 | péntek |
Teljesen egyetértek a cikkel, csak a mai rohanó világban sokkal könnyebb előveni egy félkész kaját a fagyasztoból és betenni a mikróba, sajnos. :/ És körülöttünk minden ehhez szoktat hozzá, reklámok, hipermarketek...
|
|
|
|
kis_dani
#1
2010. május 07. 08:45:09 | péntek |
Erre hivatottak a nagy akciók is, a termékkapcsolások, az egyet fizet többet vihet szlogenek, minél többet hagyjunk ott, ha már elmentünk 1 ilyen hipercsodába!
|
|
|
|