A narancs nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat, ezért fogyasztása - főleg a téli időszakban - kifejezetten ajánlott. Kiváló a bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett tisztítja az emésztőrendszert, erősíti a hajszálerek falát, valamint a szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van. Mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony, így azok is bártan fogyaszthatják, akik súlyfölösleggel küzdenek.
„Ha egy mozgalmas nap után feszülten megyünk haza, vagy a komor téli időjárás miatt olykor kedvetlenek és levertek vagyunk, akkor mindenképp ajánlott egy kellemes, illóolajos fürdő. A narancs ugyanis nyugtatja az idegrendszert, ezáltal ellazít és javítja a közérzetünket. Szűrt leve kiváló kozmetikum: megnyugtatja a kipirosodott bőrt és gátolja a hámlást. Ha pedig szegfűszeggel tűzdeled meg, az egész lakást illatosíthatod vele” - mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár életház orvosa és életmód tanácsadója.
Vásárlásnál a súlyos, kemény, vékony héjú gyümölcsöt válasszuk. A narancs a hűtőben akár több hétig is eláll, de ha szobahőmérsékleten tároljuk, akkor minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, ugyanis néhány napon belül száradásnak indul. A szükséges mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlásához heti 2-3 alkalommal két deciliternyi frissen facsart narancslé fogyasztása is javasolt.
Narancsos süti zabkorpából
Hozzávalók: 1 db narancs, 1 db tojás, 1 narancs lereszelt héja, 1,5 dl tejföl, 100 g zabkorpa, sütőpor, méz.
Elkészítés: Keverd össze a tejfölt, a zabkorpát, a tojást, a lereszelt narancshéjat, a sütőport és a mézet, majd hagyd állni 1 órát. Ezután add hozzá a sütőport és a tésztát tedd bele a sütőformába. A narancsokat szedd gerezdekre és nyomkodd a tészta tejére. 200 fokon, körülbelül fél óra alatt elkészül ez az egészséges, és finom desszert.
Narancsos sütőtökleves gyömbérrel
Hozzávalók: 1 sütőtök, 1 db lilahagyma, só, bors, gyömbér, 1 db sárgarépa, reszelt narancshéj, olívaolaj, tökmag, reszelt sajt, 1 db édesburgonya, 2 dl tejszín.
Elkészítés: Vágd apró darabokra a zöldségeket, pirítsd meg az olívaolajon, fűszerezd ízlés szerint, majd öntsd fel vízzel és főzd puhára. Ha megfőtt, turmixold össze és tedd bele a tejszínt. Tálaláskor szórd meg sajttal és tedd bele a tökmagot, végül szórd bele a narancshéjat.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: