A kutatók 200 német, olasz, svéd, angol háztartást vettek szemügyre úgy, hogy kamerát helyeztek el a konyhában, lefotózták a megrakott edénykosarat, és mérték a fogyasztást. Bár a célzott vizsgálódást a konyhagépek és a mosogatószerek előállítói finanszírozták, érdemes néhány kritikus pontra ügyelnünk, nem csak a pénztárcánk megkímélése, hanem a környezet megóvása szempontjából is. A bonni egyetem kutatóinak megállapítása szerint például mosogatás előtt feleslegesen öblítjük le az edényeket, nem rakjuk meg teljesen a mosogatógépet, és a kézi mosogatásnál is túlzottan sok vizet használunk el. Tekintve, hogy az európai háztartások 40 százaléka használ mosogatógépet, ez tekintélyes mértékű pazarlás.
1. hiba
Nincs szükség az előzetes öblítésre! A mai mosogatógépek már elég hatékonyak, s az enzimtabletták alacsonyabb hőmérsékleten is jól oldják a szennyeződést. Az olaszok annyi vizet és energiát használtak fel az öblítéshez, amennyi 80 gépi mosogatáshoz elegendő!
2. hiba
Miközben az alkalmazott program hőmérséklete általában túl magas, a kosár egyidejűleg félig üres. A németek például gazdaságosan töltötték meg a gépet, azonban a szükségesnél jóval magasabb hőfokon mosogattak.
3. hiba
Az európai háztartások 20-40 százalékában kézzel mosogatják el az edényeket, ami még nem lenne akkora pazarlás, ha bevárnánk a megfelelő mennyiséget, és nem tányéronként folyatnánk a vizet. Az viszont elég zavaró látvány a konyhában… Sokan a mosogatógépet használják a „gyűjtögetésre”.
Amennyiben helyesen töltjük meg a mosogatógépet, vízfogyasztásunk átlagosan 50 százalékkal, áramfogyasztásunk pedig 28 százalékkal csökkenthet. A gyártók azzal is érvelnek, hogy a gazdaságosság mellett nem elhanyagolható szempont, hogy családunkra is jóval több időnk marad. Nagy valószínűséggel sokakat nem kell ebben a kérdésben hosszasan győzködni.
Forrás: pressetext.de nyomán
Fotó: tanakawho:Dancing water; http://piqs.de/fotos/2079.html