„Ha az élelmiszer-biztonságról van szó, nem létezik uborkaszezon” - mondja aggodalommal Tóth Krisztina, a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke, amely éppen a napokban kezdi meg működését. Az Egyesület többek között azért jött létre, hogy széles körben felhívja a magyar lakosság figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a hétköznapi higiéniás szokások és azok hiánya miatt alakulnak ki. Az Egyesület létrejöttének egyik apropója a németországi fertőzésjárvány, amely Tóth Krisztina, az Egyesület elnöke szerint - ha sürgősen nem változtatunk a szokásainkon - csak a kezdet.
Tóth Krisztina élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a problémák nem kizárólag a vegyszerezés, az élelmiszerek és alapanyagok nem megfelelő kezeléséből erednek. A veszély jó részét maguk a vásárlók okozzák felelőtlen vagy tudatlan magatartásukkal. A Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület ezért széles körű tájékoztatási kampányba kezd azért, hogy megelőzhetőek legyenek a napjainkban zajló uborkapánikhoz hasonló esetek, illetve németországi súlyos járvány.
Tóth Krisztina úgy véli, az ilyen járvány egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen megelőzhető. Mivel a járvány az országhatáron kívülről ered, így amíg a veszély fennáll, érdemes a magyar zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. „Így - amellett, hogy a hazai termelőket támogatjuk - kiküszöbölhető, hogy az újabb és újabb szállítmányok által hazánkba is bejusson a veszélyes kórokozó. Ráadásul a magyar élelmiszerekről kijelenthető, hogy maximálisan biztonságosak, az Európában bejelentett élelmiszer-biztonsági problémák mindössze 0,5%-ban fordulnak elő Magyarországon.” - mondja Tóth Krisztina 2010-es adatokra hivatkozva.
Ijesztő adat, hogy regisztrált élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó megbetegedések 86%-a a háztartásokban történik. A szakember arra is rámutatott, hogy mivel baktériumok szájon át, jellemzően a gyümölcsök, zöldségek felszínére tapadva jutnak be az emberi szervezetbe, rendkívül fontos a rendszeres és az alapos kézmosás. Járványveszély idején nem elég a zöldségeket megmosni, érdemes azokat meg is hámozni. Nem szabad megengedni, hogy az élelmiszerek a ruhánkkal, főleg a cipőnkkel érintkezzenek. „Gyakran látom, ahogy a hipermarketekben a kisgyerekeket nem a gyerekülésre, hanem közvetlenül a megvásárolt élelmiszerek mellé ültetik be a bevásárlókocsiba. Így a gyermek cipője - amivel korábban a kutyapiszkos utcán sétálgatott - érintkezik a friss zöldségekkel és az egyéb élelmiszerekkel. A megvásárolt árut aztán beteszik a hűtőbe, így pár nap alatt akár otthon is kényelmesen kialakulhat egy fertőző baktériumflóra.” - hívja fel a gondatlan gyakorlatra a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakember.
Az uborkapánikról
A Robert Koch Institute (Németország) adatai alapján már legalább 2500 igazolt vagy gyanús, ecoli baktériummal fertőzött esetet tartanak nyílván. A betegek közül már legalább 1200 főt kezelnek kórházban, és a járvány következtében Németországban a héten már 17-re emelkedett az áldozatok száma. Szerencsére egyelőre Magyarországon nem jelentettek megbetegedést. A jelenleg tragédiákat kiváltó és pánikhangulatot keltő kórokozó vélhetően két alfaj új mutációja. A Robert Koch Institute nagy erőkkel keresi a jelenleg terjedő mutáns baktérium ellenszerét, de sajnos a kórokozó - egyelőre - nagyon ellenálló. A fertőzés kialakulásának oka még nem definiálható, ám feltételezések szerint fertőzött talajból, vagy a jelentős esőzések miatt kiöntött szennyvízcsatornák tartalmából kerülhetett az ecoli baktérium a zöldségekre.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: