Nem minden koleszterin rossz
Amikor az ember azt hallja, hogy koleszterin, akkor leggyakrabban negatív előjelet társít hozzá, pedig az igazság az, hogy a szervezetnek bizony szüksége van rá a normális működéséhez. Először is fontos tisztázni, hogy léteznek „jó” és „rossz” koleszterinek: az előbbieket HDL, az utóbbiakat LDL koleszterinnek nevezzük, ami ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor az lerakódik az erek falán, súlyos szövődményeket okozva ezzel.
A koleszterin diéta során tehát a lényeg az LDL fogyasztásának mérséklése, ami az alábbiak szerint érhető el:
Növényi eredetű fehérjék
Amennyiben magas a koleszterinszinted, akkor annak hátterében sok esetben az állati eredetű fehérjék túlzott fogyasztása áll. Éppen ezért érdemes előtérbe helyezned a növényi eredetű ételeket, hiszen több tanulmány is kimutatta, miszerint például a szójafehérje csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét és növeli a HDL-ét.
Legjobb növényi eredetű fehérjeforrások: szója, tofu, hüvelyesek, avokádó, spenót, brokkoli
Telítetlen zsírsavak
Bizonyára tudod, hogy a telített zsírsavak nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Ha hosszú távon csökkenteni szeretnéd a koleszterinszinted, érdemes egyszeresen telítetlen zsírsavakra váltanod, így lehetőleg az állati zsírok helyett a növényi olajakat használd! Természetesen a többszörös telítettségűek is áldásos hatással bírnak, hiszen bár közvetlenül nem csökkentik az LDL mennyiségét, viszont növelik a HDL szintjét!
Legjobb telítetlen zsírsavforrások: repceolaj, olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj, halolaj, lenmagolaj.
Rostok, rostok, rostok
A bőséges rostfogyasztás számos pozitív hatással jár: elősegíti az emésztést, mérsékli a vércukorszintet, méregtelenít, valamint csökkenti koleszterinszintet. Ez mind a vízoldékony, mind pedig a vízben nem oldódó fajtákra igaz, így ha teheted, minden nap fogyassz minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonaféléket!
Figyelj oda ételeid elkészítésére
„A diéta során természetesen arra is kell ügyelnie, miként készítjük el az ételeinket, hiszen többek között azzal is ronthatunk az állapotunkon, ha például kisütéshez nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat használunk. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy örökre feledkezzünk meg a rántott ételekről, viszont ezeket lehetőleg egészséges kókuszzsírban, vagy olívaolajban süssük ki, illetve ha lehet, sütésnél használjunk sütőzacskót!”- tanácsolja Barcza Zsuzsanna, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Kérd szakember segítségét
Természetesen a koleszterin diéta egyénre szabott, attól függően, kinél milyen mennyiségben van jelen rossz koleszterin, illetve hogy milyen szövődményeket okozott már. Éppen ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan el tudja készíteni a megfelelő diétát, mellyel kontroll alatt tarthatod a koleszterinszinted, és megelőzheted a további problémák kialakulását.
Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: tiverylucky - FreeDigitalPhotos.net