A láz egy természetes védekezőmechanizmus, alapja, hogy az emberi immunrendszer melegebb környezetben jobban működik, jobban gátolja a baktériumok szaporodását. Az emberi szervezet hőszabályzó központja az agy, a hipotalamusz érzékeli a vér hőmérsékletét. Ha ez túl meleg, akkor hőleadásra, verejtékezésre ad parancsot, ha túl hideg, akkor a hőtermelés fokozását serkenti.
1. Győződjünk meg róla, hogy tényleg lázasak vagyunk
Személyenként változó lehet a testhőmérsékletünk. Befolyásoló tényező például, ha melegebb környezetben vagyunk, jobban fel vagyunk öltözve, vagy éppen egy nagyon hideg szobában tartózkodunk. Ráadásul a gyerekeknek általában magasabb a normál testhőmérséklete (36,5-37,2 °C), mint a felnőtteké. Ha 37-38 °C közötti hőmérsékletet mérünk, akkor csak hőemelkedésről beszélhetünk, ilyenkor nem szükséges még a láz csillapítása.
2. Az alacsonyabb láz csökkentése nem szükségszerű
Amint már tudjuk, a magas testhőmérséklet egy teljesen természetes jelzése a szervezetnek. Ez is egy tünete lehet annak, hogy valamilyen fertőzés (vírusos, bakteriális, gomba általi) áldozatai lettünk. A láz hatására fokozódik az immunrendszer működése, így a kórokozók legyőzéséhez szükséges ellenanyagok képződnek. Továbbá a magasabb testhőmérséklet lassítja a betegség okozóinak szaporodását is. Ezért a lázat (38 °C-os hőmérséklet feletti állapot) csak akkor kell csillapítani, ha a közérzetünk ezt megkívánja, illetve ha azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a testhőmérsékletünk.
3. Igyunk sok folyadékot
Láz esetén a test sokat párologtat, hogy így hűtse magát. A magasabb hőmérséklet sok vízveszteséggel jár, ilyenkor igyunk sokkal több folyadékot, hogy hamarabb gyógyuljunk.
Hasznosak a vízen kívül a gyümölcs- és zöldséglevek és a gyógyteakeverékek is. Keverjünk el például cékla- és sárgarépalevet, és fogyasszunk belőle minél többet, hiszen ezzel nem csak a folyadékot, hanem a vitamin és ásványianyag-szükségletet is pótoljuk.
A gyógyteák közül általában mindegyik hasznos, a lázas betegség esetén mégis inkább részesítsük előnyben a hárs, bodza, kamilla főzetet.
A kamilla például csökkenti a gyulladást, enyhítheti a fejfájást és nyugtatóan hathat. 1 teáskanál kamillát tegyünk egy csésze forrásban levő vízbe, és lefedve hagyjuk 5 percig állni. Naponta többször melegen fogyasszuk.
A fűzfából is készíthetünk főzetet, amely már-már az antibiotikumot is helyettesítheti, annyira hatásos. Rokon vegyületeket tartalmaz például az aszpirinnel. Kis adagokban igyuk, inkább este.
4. Öltözzünk szellősen
Láz esetén viseljünk kényelmes, szellős ruhákat. Különösen fontos ez a gyerekeknél, akiknél arra is ügyeljünk, hogy csak vékony takaróval fedjük őket, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását. Hasznos továbbá, ha ilyenkor könnyű ételeket (leveseket, párolt zöldségeket és sovány húsokat, kompótokat) fogyasztunk.
Forrás: Filantropikum
Fotó: marcolm /FreeDigitalPhotos.net