Olajos magvak
Sok fogyókúrázó nem mer olajos magvakat fogyasztani, mert köztudottan magas a zsír és a kalória tartalmuk. Ám nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy igencsak bővelkednek telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Sőt, egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanis kedvező zsírsav összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL koleszterin szintjét. Ráadásul kiemelkedő E-vitamin tartalmuk hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez is. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással is bírnak köszönhetően az egyik aminosavuknak (arginin), és omega-3 tartalmuknak.
Tipp: Heti 1-2 alkalommal egy marék olajos mag nagymértékben hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez!
Aszalt és szárított gyümölcsök
A boltokban kapható aszalt és szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek, de lehetőleg ne tartalmazzanak hozzáadott cukrokat, ami egyébként nem is lenne szükséges, hiszen ezek önmagukban is édesek. Itt is fontos mértéket tartani, hiszen szárított gyümölcsökből hajlamosak vagyunk sokkal többet elfogyasztani, mint a nyers társaikból. Ennek oka, hogy súlyra könnyebbek lesznek a víz nagy részének elvesztése miatt, ám a kalória és cukor tartalmuk megnő. Érdemes továbbá tudni, hogy a szárított gyümölcsök nagy részben megőrzik a vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ám a magas hőmérséklet hatására a C-vitamin tartalmuk csökken! Magas rosttartalmuknak köszönhetően elősegítik a megfelelő bélműködést.
Tipp: Készíts otthon is szárított gyümölcsöket, zöldségeket! Nyáron akár a napon, téli időszakban a sütőben alacsony hőmérsékleten!
Mind az olajos magvak, mind az aszalt gyümölcsök jó kiegészítői lehetnek a reggeli müzlinek, édes és sós süteményeknek, de akár a rántott ételeket is feldobhatja, ha a panírba a zsemlemorzsa mellett egy kis szezámmag, tökmag is szerepel.
Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: en.wikipedia.org