Egy fél pohár goji bogyó feltölti a szervezetet A-, B-, C-, D-, E- és K-vitaminokkal, valamint különböző létfontosságú ásványi anyagokkal. Ráadásul ezek a tápanyagokban gazdag bogyók magas koncentrátumban tartalmaznak fehérjéket és aminosavakat.
A goji bogyó alacsony kalóriatartalmú. 3 dl goji bogyó ital kb. 100 kalóriát, 4 gramm fehérjét, a napi szükséges A-vitamin mennyiségnél többet, rengeteg C-vitamint, sok rostot és kálciumot tartalmaz.
A gojiban megtalálható 18 féle aminosav, 21 féle ásványi anyag és 2-3-szor több antioxidáns, mint ugyanilyen mennyiségű áfonyában.
A goji gyümölcs komplex fito-tápanyagokat és bioflavonoidokat tartalmaz. Közülük a 15 talán legfontosabbat emeljük most ki, melyek a goji gyümölcsre jellemzők elsősorban:
1. Betain: a máj használja fel a kolin termeléséhez, melynek az idegesség csillapításában, a memória javításában, az izomnövekedés elősegítésében és a zsírmáj megelőzésében van szerepe.
2. Fizalin: a leukémia legfőbb típusai ellen hatékony. Hepatitisz B elleni kezelésekhez is alkalmazzák.
3. Szolavetivon: erőteljes gomba- és baktériumölő vegyület.
4. Béta-szitoszterol: gyulladásgátló vegyület, az prosztata megnagyobbodás és az impotencia kezelésére használja az orvostudomány. Koleszterincsökkentő hatása is van.
5. Ciperon: a ciperon egy szeszkviterpén, mely előnyös a szív számára és segít normalizálni a vérnyomást. Nyaki daganatok ellen is használják.
6. Germánium: a goji bogyó az egyik legnagyobb ismert germánium tartalmú gyümölcs. A germániumot a rák kezelésével kapcsolatos kutatásoknál is gyakran előfordul.
7. Béta-karotin: stimulálja a csecsemőmirigyet, mely az immunrendszer része. Nélkülözhetetlen a látáshoz, a szervezet növekedéséhez, a csontok, a fogak és a bőr egészségéhez.
8. Poliszacharidok: javítják az immunrendszer működését, fokozzák az anyagcserét, javítják az emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, támogatják az ásványi anyagok hasznosulását és támogatják a vastagbél működését.
9. B1-vitamin: a goji bogyó az egyik legjobb természetes tiamin, vagyis B1-vitamin forrás, ezért hatékony depresszió ellen és kitűnő kedélyjavító. Önkéntesek részvételével folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a krónikus fáradtság, a koncentráció hiánya és az alvászavarok szoros összefüggésben állnak a tiamin hiányával.
10. Magnéizium + Cink: a goji nagy mennyiségű magnéziumot és cinket is tartalmaz, melyek hiánya szorongáshoz, depresszióhoz, a kedélyállapot romlásához vezethet. 100 g goji bogyó 130 mg magnéziumot tartalmaz, vagyis 13-szor többet, mint a narancs és hatszor többet, mint a nyers brokkoli.
11. Tirozin: mennyisége kiemelkedő a gojiban. Ez az aminosav elősegíti a szerotonin és a dopamin termelődését, melyek létfontosságú neurotranszmitterek az agyban. A dopamin mennyisége a korral együtt csökken, pedig kulcsfontosságú szerepe van az agy ingerület átvitelében.
12. Omega zsírsavak: a goji bogyó bőségesen tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, melyek alapvetően fontosak a szervezet számára. Szív- és érvédő hatásuk van, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, fokozzák az agyműködést és javítják az emésztési folyamatokat.
13. Szelén: a szelént antioxidáns ásványi anyagnak is nevezik. Fontos a máj, a pajzsmirigy egészsége, az immunműködés és a rák elleni védelem szempontjából. A goji bogyó nagy koncentrációban tartalmaz szelént, ami egyébként a Kárpát-Medencében nagyon kis mennyiségben fordul elő.
14. Vas: a goji kitűnő vasforrás, melynek a keringés szempontjából van jelentősége. A vas részt vesz a vörösvértestek termelődésében, ezzel pedig csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. A goji bogyó a szervezet napi vas szükségletét 100%-át könnyen biztosítani tudja.
15. Lutein + Zeaxantin: ez a két karotinoid, együtt védik a szem retináját a károsodásokkal szemben, segítik kiszűrni az ártalmas kék fényt. A goji bogyó szinte az egyedüli olyan gyümölcs, amely kellő mennyiségben, egyszerre tartalmazza ezt a két fontos fitotápanyagot.
További információk a gojiról: http://www.gojibogyo.hu/
A goji bogyó valamennyi élelmiszer közül az egyik legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik. A goji antioxidáns hatása általánosságban 55-ször nagyobb, mint a karfiolé, 10-szer nagyobb, mint a narancsé és 5-ször nagyobb, mint a szilváé.
Kijelenthető, hogy hatékonyan veszi fel a harcot a szabadgyökökkel, melyek a sejtekben mutációt okozhatnak, és betegségek kialakulásához vezethetnek.