A roncsoló hatása savnak köszönhető
A legújabb kutatások szerint a cukormentes üdítők és sportitalok is gyengítik a fogzománcot. A Melbourne-i egyetem szakemberei 23 különböző típusú cukormentes italt vizsgáltak meg és arra jutottak, hogy azok, amelyek savas összetevőket tartalmaznak és azok, amelyeknek alacsony a pH szintjük, mérhetően roncsolják a fogzománcot.
A legtöbb ember tisztában van azzal az összefüggéssel, amely a cukor és a fogszuvasodás közt létezik, de azt már csak kevesen tudják, miért roncsolhatják a savas italok a fogat – a cukortartalomtól függetlenül. A cukor lepedéket képez a fogfelszínen, amely lepedék összetett folyamatok révén savassá válik. Ez a sav az, amely tulajdonképpen megtámadja a fogzománcot. Éppen ezért a savas italok cukor nélkül is roncsolóak, vagyis önmagában a cukormentesség nem jelent feltétlen védelmet a fogaknak. Ráadásul a sav a fogzománcon áttörve mélyebbre is halad és a fog puhább belső anyagát is megtámadja.
Mit lehet tenni?
Elsősorban tisztában kell lennünk, hogy a fogak szempontjából gyakorlatilag nincs különbség a cukros és a cukormentes, savas ételek és italok közt. Ez utóbbiak közé pedig nem csak az üdítők és a sportitalok tartoznak, de még az ízesített ásványvizek is.
- Mindig olvassuk el a cukormentes termékek összetevőinek listáját, és figyeljük, szerepel-e köztünk bármilyen sav, például citrom- vagy foszforsav.
- Ha savas italt vagy ételt fogyasztunk, legalább egy órát várjunk a fogmosással, ha ugyanis előbb tesszük meg, azzal megsérthetjük a felpuhult fogzománcot. Ha legjobb, ha evés-ivás után tiszta vízzel kiöblítjük a szánkat.
- Savas étel, ital után rágjunk cukormentes rágót, ami fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig semlegesíti a sav hatását.
- Ha mégis ezeket választjuk, vagy szívószállal igyuk, vagy viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a zománccal.
- Válasszuk minél gyakrabban a tiszta vizet, ha szomjasak vagyunk!
Mikor forduljunk fogorvoshoz?
- A rendszeres, évenkénti fogorvosi kontroll során fény derülhet már a korai elváltozásokra is – ismerteti dr. Komáromy-Poros Gergő, az Oxygen Medical fogorvosa. - Ugyanis a sav romboló munkája szép lassan „betegíti meg” a fogat, megtámadja a fogzománcot, majd fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy folyamatot indít be, amelynek állomásai:
- Megjelenik a fogak érzékenysége, amelyet főként hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalhatunk.
- A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek.
- Mind az érzékenység, mind a sárgulás fokozódik.
- A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén.
- Rendkívül előrehaladott állapotban a súlyos károsodás miatt akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.
Szerencsére minden fázisban tudunk segíteni, illetve súlyos esetben pótolhatjuk az elvesztett fogat – hangsúlyozza dr. Komáromy-Poros Gergő fogorvos.
Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: JESHOOTS/pixabay.com