Ma már hasonlóan a rokonához megtaláljuk úgy a korán, mint a későn érők között. A kopasz barack minden fajtája értékes gyümölcs, tápértéke mint más gyümölcsét is, az határozza meg hogy, milyen talajban termett. Már júniustól kezdve élvezhetjük, egész késő őszig.
Tápértéke:
A kopasz barack tápértékét a benne levő ásványok és vitaminok tartalma határozzák meg. Kiemelkedően magas káliumot és A vitamint tartalmaz. Emellett a többi ásvány is emeli értékét. Nagymennyiségű szelén valamint boron van benne. Ha megfigyeljük, hogy 2 és fél dkg aszalt kopasz barack 0.81 mg boront tartalmaz, a frissben is jócskán megtalálható.
Gyógyhatása:
Gyógyhatással van minden olyan betegségre, ami a vér tisztításával, vagy gyulladással van összefüggésbe. A nagymennyiségű B vitaminok az emésztésre és az idegrendszer munkájára vannak hatással.
Sav-lúg egyensúly:
Bármilyen támadás éri a testet, sérülés, vagy az önpusztító betegségek kialakulása, minden esetben nagy szerepet játszik a vér tisztasága. Ha gyenge a vér, az azt is jelentheti, hogy a test nem jut olyan táplálékhoz, hogy tisztán tarthassa azt. A vírus támadása sikeresebb, ha fáradt és savtartalmú a vérünk. Az önpusztító betegségek kifejlődése is valószínűbb akkor, ha a szervezet nem jut elegendő ásványhoz és vitaminokhoz.
Öregségi reszketés:
Az öregségi reszketés akkor jelentkezik, amikor az izmokból és az idegekből hiányoznak az ásványok. A hiánynak több oka lehet, de leginkább arra vezethetjük vissza, hogy a szervezet nem jut, vagy nem képes megemészteni egészében a bejuttatott táplálékot. Az izmok felépítésében több ásvány is részt vesz, mint a kalcium, magnézium, kén, szilikon, de működésében és az idegek általi működtetésben a káliumnak van nagy szerepe a kopasz barackban szerencsés elosztásban találjuk meg az említett ásványokat, hatásuk nem marad el.
Vérnyomás-csökkentés:
A vérnyomás emelkedését mint tudjuk, az artériákba lerakódó anyagok okozzák, amelyek a táplálkozás következtében jönnek létre. Ez nem egy egészséges állapot, mint a lerakódó folyamat sem az, ami akkor jön létre, amikor már a máj nem képes tökéletesen ellátni a feladatát. A kopasz barackban levő A vitamin kitűnő gyógyszer a májnak, az ásványok, de különösen a kálium ami a vért tisztítja meg, ily módon hatva a vérnyomás csökkentésére.
Gyenge idegzet és szabálytalan pulzus:
Általános gyenge idegzet szintén az ásványok hiányát jelzik a szervezetben. A vitaminok közül nagy hatással vannak az idegek működésére a B vitaminok. A kopasz barackban nagymennyiségű vitamin fordul elő, valamint az ásványok közül is egyesek a szokottnál nagyobb mértékben. A kálium hat az izmok munkájára, így a szív izom szabályos működését is képes befolyásolni.
Emésztést serkentő:
A emésztés serkentés a kopasz barack elfogyasztása után több irányból is jöhet. Bizonyos mértékű savas hatása serkenti a belek munkáját, az A vitamin a máj működésére hat, képes felújítani a májat, valamint a kálium a vérre van jó hatással. Ha a vér megtisztul, beindul a működési kör, az egymásra ható pozitív erő a szervezet teljes munkáját elősegíti.
Gyulladás, allergia, önpusztító betegségek:
A gyulladásos betegségek gyógyulásában az A vitamin segédkezik, illetve annak elővitaminja a béta karotin, amely a simahéjú barackban található. Hat a légzőszervi és más nyálkahártya gyulladásaira, és az emésztőszervek gyulladásos betegségeinek gyógyulására, valamint hat a petefészek gyulladásra. A légzőszervi nyálkahártyákra való hatásában enyhíti azok érzékenységét, mint az allergia A vér megtisztításával csökken az allergia is. Jó hatással van továbbá az önpusztító betegségek kialakulásának megelőzésére.
Rák, immunrendszer:
Ezekre a betegségekre az A vitamin antioxidáns tulajdonsága hat, a többi vitaminnal. Az antioxdánsok meggátolják a sejtek az oxigén szabad gyökök általi rombolását, illetve részt vesznek azok gyógyításában. Az A vitamin hat továbbá az immunrendszer helyreállítására is.
Elkészítési mód:
A kopasz barack kellemes gyümölcs magában is, vagy gyümölcssaláta összetevőjeként. Ha a barackot kúraszerűen, tehát valamilyen betegség gyógyítására használjuk, naponta két-három pohár lét kell fogyasztanunk belőle. Ha valamely gyulladásos betegség gyógyítására, vagy rákos betegségre isszuk, fogyasszunk hozzá egy kiskanál búzacsira olajat is. Az A vitamin ugyanis zsírban oldódó, s egyben juttatunk a szervezetbe E vitamint is, amely együtt dolgozik a A vitaminnal az antioxidánsok ellen. Ilyen esetekben keverhetjük más gyümölccsel is a barack lénket, olyannal, amely sok C vitamint tartalmaz.
forrás: http://www.geocities.com/zold_gyum/simbar.html
Kopasz barack |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |