Számtalan formában - tablettaként, folyékony- vagy por alakban kapható, hogy felhasználási lehetősége minél szélesebb körű legyen. Az édesítők veszélyét nem formája, színe, íze, vagy ára határozza meg. Összetevőik akár "méregként" is funkcionálhatnak, még a cukornál is több kárt okozva az emberi szervezetben. Emellett a számtalan típus közül sem felel meg mindegyik az elvárásoknak. Más szempontokat kell figyelembe venni egy cukorbeteg esetén, aki pl. nyugodtan fogyaszthat szorbittal készült ételeket, s mást egy candidás esetében, akinél egy ekkora mennyiségű szénhidrátbevitel a diéta csődjét jelentheti.
Az édesítőszerek általános jellemzője az alacsony energiatartalom, így könnyen beilleszthetők az egyes diétákba. Bár az édesítőszereket legtöbbször külön üvegben, vagy dobozban láthatjuk, egyben a diétás, cukormentes italok és ételek legfontosabb összetevői is. Ma négy fajta édesítőszer a legelterjedtebb:
- Saccharin
- Ciklamát
- Acetilsulfam-K
- Aspartam
Ezek egyesével, de együtt is használatosak az egyes édesítőszerek elkészítésénél, illetve az ételek/italok cukorhoz leginkább hasonlító ízének kialakításában. A ciklamát, és az acetilsulfam nem bomlik le hő hatására, így alkalmas főtt ételek, sütemények ízesítésére is. Az aspartam, illetve a saccharin leginkább italok ízesítésére használatos. Napjainkban az aspartam nevezhető a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy ősi vetélytársa a saccharin másfélszer édesebb hatást biztosít, s a tapasztalatok alapján kevesebb negatív hatást gyakorol a szervezetre. Az aspartam azonban nem rendelkezik mellékízzel, így sokan előnyben részesítik.
Cukorhelyettesítők és édesítőszerek
A két név számunkra egy és ugyanazt jelenti, pedig hatalmas különbség rejlik a háttérben. Léteznek olyan termékek, melyekhez elengedhetetlen a cukortartalom, ilyen pl. a csokoládé és a cukorka. Ez esetben az édesítőszerek nem érnek el megfelelő hatást, így cukorhelyettesítő készítményekkel pótolják. Ilyen lehet a fruktóz és a szorbit.
A cukorhelyettesítő leginkább diabéteszesek diétájának kiegészítője lehet. Cukor alapúak, de nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, egyenletesen szívódnak fel. Ez azonban teljes szénhidrátmentes diéta esetén (pl. Atkins-, vagy Candida diéta) nem használható.
Az édesítőszerek energia- és szénhidráttartalma elhanyagolható mennyiségű, így szinte minden diéta esetén alkalmazható.
Az édesítőszerek veszélye
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy sokkal egészségesebbek a természetes alapanyagú, vegyszerektől, kémiai anyagoktól mentes élelmiszerek. A cukor önmagában nem kártékony, megfelelő mennyiségű fogyasztása esetén hasznos, hiszen anyagcsere folyamatokat irányít. Túlzott bevitele azonban problémákat okozhat, illetve a legtöbb diéta esetén a minimális mennyiség bevitele is tiltott.
Ez esetben kerülnek pótlásra édesítőszerekkel. Bizonyos típusok (pl. saccharin) évtizedek óta vannak forgalomban, s eddig nem okoztak problémát. Ellenfele, az aspartam azonban sok nem kívánt hatással bír. Fogyasztás előtt érdemes megtekinteni az ajánlott napi adagot, s maximum akkora mennyiséget elfogyasztani, így nem gyakorol negatív hatást a szervezetre.
Fotó: RALPH-PETER: sweets