„Anyagcserének (metabolizmusnak) nevezzük az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak. Ilyenek az agy és a különböző belső szervek (pl. a tüdő, az emésztőrendszer, a máj, a bélrendszer) működésének fenntartásához és az önregenerálódáshoz kötődő folyamatok. Az alapanyagcseréhez felhasznált energia mennyiségét nem tudjuk befolyásolni. Gyorsabb az anyagcseréje azoknak, akik fiatalabbak, alacsonyabb a testzsír-százalékuk, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. A naponta szükséges energia normális testtömeg index mellett 1800-2800 kalória között van, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától és kis mértékben az életvitelétől. Emellett bizonyos mértékig egyéb körülmények is befolyásolják, például a fényhiány vagy a hőmérséklet. Ez utóbbiak hatása azonban nem olyan mértékű, hogy az esetleges téli hízásért ezt okolhatnánk” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya.
Lehet gyorsítani az anyagcserét?
A felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energia-felhasználást, az alapanyagcserét is kis mértékben növeli. Az anyagcserére jó hatással van a kiegyensúlyozott (sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst tartalmazó) étrend, és inkább a többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés ajánlott. Ha ugyanis kimaradnak étkezések, arra a szervezet az anyagcsere lassításával, raktározással reagál. Valamelyest gyorsíthatja az anyagcserét a hűvösebb környezet is, hiszen a felhasznált energia egy része a test megfelelő hőmérsékleten tartására megy el. Az anyagcsere mértékének fokozását elősegíthetjük télen is, a szabadban, hűvös, tiszta levegőn tett sétákkal, mozgással. Az anyagcsere szabályozásában szerepe van a D-vitaminnak is, így ennek megfelelő beviteléről a fényhiányos téli hónapokban gondoskodni kell.
Miért hízunk télen?
A hízás, vagyis a zsír lerakódása, raktározása a szervezetben akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve, ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének. Télen mindkét hibát gyakrabban követjük el, hiszen a karácsonykor fogyasztott, hagyományosan kalóriadús ételek akár többszörösére növelhetik a napi kalóriabevitelünket. Másfelől a pihenés, a „bekuckózás”, a téli inaktív életmód is hozzásegít a plusz kilókhoz. Az ünnepi időszakban átlagosan fél kilót szedünk fel, ami azért különösen veszélyes, mert nem látványos, de maradandó, és az évek múlásával jelentős súlytöbbletté gyarapodhat.
A kalóriában gazdag ételek és a kevesebb mozgás mellett a téli fényhiány is hozzájárulhat a hízáshoz. Egyrészt, mert a napfény hiánya depresszióra, enerváltságra hajlamosít, amit szívesen „kezelünk” édességekkel, például a szerotonin hormon termelődését segítő csokoládéval. Másrészt, mert az UV-sugárzás hiánya D-vitamin-hiányhoz is vezethet, ami pedig elengedhetetlen az anyagcseréhez. A D-vitamint ezért télen érdemes mesterségesen, vitaminkészítmények formájában is pótolni, de a B6 vitamin, amivel gyakran kombinálják, növelheti az étvágyat. A rosszkedvet, enerváltságot pedig szabadban is végezhető, frissítő mozgásformákkal is elűzhetjük a csokoládé helyett. Makacs hízás esetén érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciót, mivel alulműködés esetén lassul az anyagcsere.