Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.
Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.
1. nap | 2. nap | 3. nap | |
Reggeli | Fahéjas zabkása (nagy szemű zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal Gyógynövény tea |
Körözött Teljes kiőrlésű tönköly kenyér Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé Gyümölcs tea |
Gombás-pórés rántotta Teljes kiőrlésű kenyér Fekete retek Paradicsomlé Zöld tea |
Tízórai | Sült tök | Étcsokoládé Aszalt szilva |
Natúr joghurt, lenmag maroknyi aszalt meggy |
Ebéd | Céklás hajdina rizottó kecskesajttal rukkolával |
Minestrone leves sok-sok zöldfűszerrel és zöldséggel, csicseriborsóval | Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng |
Uzsonna | Alma Kis maroknyi dió |
Házi zabkeksz Körte |
Aszalt barack Kis maroknyi mandula |
Vacsora | Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal Teljes kiőrlésű kenyér Hónapos retek Lilakáposzta csíra |
Saláta Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj |
Vöröslencsekrém Sokmagvas kenyér Borsó csíra Jégcsap retek Jégsaláta |
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Borítókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: