A laktóz olyan természetes cukor, mely a tejben, illetve a tejtermékekben található. Laktóz érzékenységről beszélünk, amikor az adott egyén szervezete nem termel elegendő, a laktóz lebontásához nélkülözhetetlen laktáz enzimet. Mivel így a laktóz emésztése nem megfelelően megy végbe, a laktóz érzékenység tünetei gyomorgörcs, puffadás, hányás, hasmenés.
Az AAP jelen közleményét megelőzően vizsgálatok során bizonyította, hogy még a laktóz érzékeny gyermekek számára sem okoz problémát kis mennyiségű tej elfogyasztása, különösen, amennyiben más ételekkel vegyítve történik. Bizonyos kemény sajtok, joghurtok, laktózmentes, vagy csökkentett laktóz tartalmú tej elfogyasztása is jól tolerálható.
Mindezek alapján tehát az AAP kifejezetten ellenzi a tejtermékek étrendből való teljes kizárását gyermek, illetve serdülőkorban.
Alternatív megoldásként a következő lehetőségeket ajánlja.
Lassan és fokozatosan vezessük be étrendünkbe a tejtermékeket.
Tejet mindig más étellel együtt fogyasszunk.
Válasszunk alacsony laktóz tartalmú sajtokat. Ilyen például a cheddar.
Keressük a laktóz mentes, vagy csökkentett laktóz tartalmú termékeket.
A joghurtok közül válasszük az élő aktív kultúrával kiegészített termékeket, ezek ugyanis segítik a laktóz emésztését.
Amennyiben tehát gyermekünk laktóz érzékeny, vagy tünetei megegyeznek a fent leírtakkal, keressük fel háziorvosunkat, s közösen egyeztetve törekedjünk a kalcium természetes forrásokból történő pótlására a megfelelő fejlődés érdekében.
A hír alapjául a "Lactose intolerant kids should not avoid dairy" cikk szolgált.