A reggeli során látjuk el a szervezetet a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiával. A reggeli a memória és a kognitív funkció megfelelő működésének szerves feltétele. A kutatások szerint a reggel kihagyott, létfontosságú tápanyagokat a nap további étkezéseivel sem pótolhatjuk.
A reggeli megfelelő alkalom arra, hogy a család együtt üljön asztalhoz, ráadásul a szüleikkel együtt étkező gyerekek táplálóbb reggelit fogyasztanak, ami egy életre megalapozza a helyes táplálkozási szokásokat.
Reggelizzünk változatosan!
A rendszeresség mellett a változatos étkezésre is törekedni kell. Próbáljuk úgy alakítani étkezéseinket – és nem csak a reggelit – hogy változatos és színes legyen étrendünk.
A reggelifajták széles tárházából állíthatjuk össze a változatos és számunkra megfelelő reggelit. A hagyományos lekváros vagy felvágottas szendvicseket váltogathatjuk a könnyebb zöldségkrémekkel, joghurtokkal, gyümölccsel. Készíthetünk ízletes teljes kiőrlésű gabonával készült reggelizőpelyhet aszalt gyümölcsökkel, magokkal gazdagítva, tejjel keverve. Alkalomadtán angolos reggelit - rántotta, tükörtojás - is fogyaszthatunk.
Bármit is készítsünk reggelire, az alapanyagokra érdemes odafigyelni. Ha szendvicset készítünk, fehér lisztből készült pékáru helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű liszttel készült termékeket. A reggelizőpelyheknél is ajánlott figyelni a teljes kiőrlésű gabona- és a vitamin tartalomra.
A teljes kiőrlésű gabona és a rostok előnyei
A teljes kiőrlésű gabonáról sokat lehet hallani, mégis kevesen tudják, hogy az ebből készült termékeket miért ajánlják a szakemberek. A teljes kiőrlésű liszt a fehér liszttel ellentétben a gabonamag héjat és csíráját is tartalmazza, így jóval magasabb a rost- és ásványianyag-tartalma.
Korpa = héj- biztosítja a rostokat ill. B-vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz Magbél – szénhidrát- és fehérjeforrás, emellett vitamint is tartalmaz Csíra – tele ásványi anyaggal, B- és E-vitaminnal
.
A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek táplálkozásunk egyik legfontosabb élelmirost-forrását képezik. A rostok elengedhetetlenek szervezetünk számára, mert serkenthetik a bélműködést, a jóllakottság érzését keltik, segíthetnek a vastagbél megbetegedések megelőzésében. Az antioxidánsok (például az E-, C- és A-vitamin) a szabad gyökök elleni védelmi rendszer működéséért felelősek. A szabad gyökök elszaporodása nagy szerepet játszik a szív- és érrendszeri illetve a rákos megbetegedések kialakulásában.
A teljes kiőrlésű gabonával készült ételek - így például a reggelizőpelyhek - antioxidánsokban és vitaminokban is gazdagok, zsírtartalmuk viszont alacsony. A magasabb élelmirost-tartalom miatt a vékonybélben megköti a táplálékkal bevitt koleszterin egy részét.
A reggelizőpelyhek fogyasztása javítja az étrend minőségét
Teljes őrlésű gabonával készült reggelizőpelyhek fogyasztásával változatossá tehető a család étrendje.
A teljes kiőrlésű gabonával készült reggelizőpelyhek tápértékben gazdag élelmiszerek, csekély energia- (kalória-) bevitel mellett jelentősen hozzájárulnak létfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok beviteléhez. A reggelizőpelyhet gyakran fogyasztók létfontosságú tápanyagok napi tápanyagszükségletüket fedezik a gabonapehellyel, mint például A-vitamin, B6-vitamin, thiamin, riboflavin, niacin, folsav, kalcium, vas és cink.
A Nestlé gabonapelyhei az egészséges táplálkozás jegyében egyre nagyobb mértékben tartalmaznak teljes kiőrlésű gabonát. A dobozokon búzakalász jelzi, hogy a pehely teljes kiőrlésű gabonából készül.
Tippek és információk a reggeliről és
a teljes kiőrlésű gabonával készült reggelizőpelyhekről: