Kurkuma
A kurkuma Dél-Ázsiában honos, évelő, lágy szárú növény. A gyömbérfélékhez tartozik. A gyökértörzsét gyűjtik, ami egy főgumóból és több, kisebb oldalgumóból áll. Belülről szép vörösesnarancs színe van, erős aromájú, kissé csípős, erős illatú. fő hatóanyagai a kurkumin (festékanyag), illóolajok, alkaloidok, valamint keserűanyag.
Fotó: https://commons.wikimedia.org
Hatását tekintve igen sokoldalú. Azon kívül, hogy a májméregtelenítésben elsőrendű szer, számos más figyelemre méltó hatása van:
- javítja a vérkeringést, gátolja a vérrögök kialakulását, a már meglévő vérömlenyeket oldja (tehát csökkenti a trombózis és az infarktus kialakulásának veszélyét)
- vértisztító, stimulálja az új vérsejtek képződését
- gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, fájdalomcsillapító
- antibakteriális hatású
- serkenti a zsíranyagcserét (segíti az epeváladék ürülését az epehólyagból), koleszterincsökkentő
- egyes vizsgálatok kimutatták daganatmegelőző hatását is: gátolja a tumorsejtek növekedését
A kurkuma terápiás jellegű alkalmazása csökkentheti a fogamzóképessséget, így fogamzási problémákkal küzdő nőknek nem ajánlott a fogyasztása/szedése terápiás dózisban.
Vérzékenységben szenvedőknek is kerülniük kell a kurkuma terápiás alkalmazását, mivel vérrögoldó.
Hogyan alkalmazhatjuk?
Ma már léteznek kurkuma kapszulák, jómagam is szoktam terápiában alkalmazni ezeket a készítményeket.
Azonban a konyhában sem érdemes megfeledkezni erről a rendkívül finom fűszerről. Használhatjuk levesek ízesítéséhez, de rizses, köleses ételek fűszerezéséhez is. Pl. pirított zöldségek kurkumás rizzsel vagy kölessel. Ilyenkor a rizs vagy a köles megpirítása végén adagoljuk a kurkumát (mondjuk 1 tk-nyit 4-5 személyes adaghoz) az ételhez, majd gyors összeforgatás után jöhet a vízzel vagy zöldségalaplével való felengedés.
A szegfűszeg a másik hasznos fűszernövényünk, ami nem csak a gyümölcslevest, kompótokat ízesíti meg, és nem csak fogfájáskor jó, ha ráharapunk, hanem a májat is szépen pucolja, megszabadítja a parazitáktól.
A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már időszámításunk előtt is ismert és gyakran alkalmazott fűszernövény volt, elsősorban Kínában. Ma a legnagyobb ültetvények Zanzibárban és Madagaszkáron vannak.
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, kb. 20 méter magasra megnövő fa, örökzöld levelekkel. Halványlilás-rózsaszínes virágai a hajtások csúcsain nyílnak, ezeket szedik le még bimbóformában, amikor még inkább pirosas a színük, és pálmalevélbe csomagolva szárítják ki. A szárítás során éri el azt az általunk ismert vöröses-barnás színt. Szögre emlékeztető formája miatt kapta a szegfűszeg elnevezést. Jellemzően fűszeres illatú és ízű.
A szegfűszeg fő hatóanyaga a 15-26%-nyi illóolaj, aminek nagy része, kb. 60-90%-a eugenol, ami a fűszer jellegzetes illatát is adja. Ezen kívül vannak benne egyéb olajak, cseranyag, gyantaanyag, nyálkaanyag, stb.
Belsőleg való alkalmazása enyhíti az émelygést, hányingert, hányást (áldott állapotban lévőknek azonban nem javasolt az alkalmazása). Javítja az emésztést, oldja a puffadást, görcsöket, féreghajtó.
Fogfájás esetén helyi érzéstelenítőként alkalmazhatjuk, ha ráharapunk a szegre.
Főzetéből készült borogatás megnyugtatja a fáradt és gyulladt szemet.
Kiváló fertőtlenítő, gombaellenes és baktériumellenes hatással bír. Tisztítja a nyirokrendszert. Serkenti a vérkeringést, így alacsony vérnyomás kezelésére is használhatjuk.
A szegfűszeg és a belőle készült illóolaj használatát tekintve mindig kérd ki szakember/terapeuta tanácsát!
Külsőleg való alkalmazása segít a bőrön lévő gombák és paraziták eltávolításában. Az illóolajat soha sem szabad töményen alkalmazni a bőrön! Mindig fel kell oldani!
Hogyan alkalmazhatjuk?
Ha éppen nem készítünk gyümölcslevest, akkor is élvezhetjük a szegfűszeg ízét, ha a napi adag teánkba (gyógytea, gyümölcstea) beleszórunk 10 szem szegfűszeget, és 4-5 percig áztatjuk. Ezután muszáj leszűrni, vagy kihalászgatni őket, mert ha túl sokáig áll a szegfűszeg a teában, igen „érdekes” íze lesz.
Indexkép: Kirsten1203 / pixabay