Horatius és Plinius már az első században leírták, hogy a cikória ismert gyógyszer és élvezeti cikk is volt a rómaiaknál. Arra is vannak utalások, hogy főzelékként is fogyasztották, illetve bizonyos bőrbetegségek kezelésére is használták.
Manapság a cikória inkább csak pótkávé formájában ismert, bár így is egyre kevésbé - 'kiment a divatból', és helyét elfoglalták a neszkávék és az 'igazi' kávéból készített őrölt kávék.
Pedig a pótkávé egészséges, készüljön cikóriából, malátából, rozsból, cukorrépából, földimogyoróból, szőlőmagból vagy szójából. Érdemes a kávét időnként pótkávéval is 'feljavítani', mivel a pótkávék jelentős tápértékkel bírnak, és igen magas bennük a fehérjék aránya is.
Tehát a pótkávé egészséges, ha alkalom adódik érdemes megkóstolni.
forrás: www.ma.hu
Egészséges a pótkávé? |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |