Sárga szemű csemege
De érdekes, hogy a magyaroktól, az erdélyiektől sem idegenek a sárga szemek. Elődeink asztalán a kásafélék részaránya a táplálkozásban igen nagy volt, a századfordulón a puliszkát akár naponta többször is fogyasztották, különösképpen a 16-17. századi magyar népi táplálkozás elmaradhatatlan részét képezte. Erdélyben a tört puliszkát télen-nyáron naponta főzték, s ették egyszer-háromszor. Mindennapiságát tükrözi, hogy a másutt is ismert szerkezetű szólásban, amely a gyermeknek jelzi, hogy még várnia, nőnie kell, itt ez az étel szerepel: Sok puliszkát kell még addig megenned!
Most van a szezonja
Nem véletlen, hogy nálunk tengerinek is hívják, ugyanis a kukorica a XVI. században a tengeren túlról, Mexikó felől egész Dél-Európában elterjedt, majd meghódította az egész kontinenst. Török közvetítéssel került hazánkba. Innen a másik név, a törökbúza.
Ember nélkül már nem lenne képes tenyészni, a lényeg, a szemek ugyanis maguktól nem tudnak kiperegni a torzsából. Érdekes, hogy a kukoricának a tenyésztés során fehér, sárga, rózsaszín, piros, sőt kék szemű alfajai is létrejöttek. A kemény szemű fajták termését lisztté őrölve is fogyaszthatjuk. Más az íze és állaga a takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A XIX. századtól ismert csemegekukorica édesebb, keményítő helyett több cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, augusztus, szeptember végén fejeződik be a szezonja.
Mi benne a jó, mitől értékes?
A csemegekukorica friss szemeiből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1 (vidámság-vitamin) és B2-vitamin. Kimutatható benne a B6-vitamin, melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét, kevéske C és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül említésre méltó a nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, a kén. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne. A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő tartalmából egy olyan vegyület, melyaz agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
Barátja a bab
Tudják a mexikóiak, miért jó babbal párosítani! Mert ez a duó optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajuszt még cukorbajra is ajánlják. A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását jelenleg kutatják.
Hogyan fogyasszuk?
A kukorica keményítő- és cukortartalma adja jellegzetes picit édeskés ízét, ami sós és édes ételek készítésére egyaránt alkalmassá teszi. A kukoricának szinte minden része jó valami ételre. Kicsi, legfeljebb 8-10 cm-es még éretlen torzsája zöldségként nyersen, vagy főzve, ecetes, citromos salátalével is fogyaszthatók, bár nálunk inkább éretten főzve, sütve, pattogtatva vagy megszárítva lisztnek megőrölve szeretjük. A friss csöveket egyszerűen megfőzve, vajasan, fűszeresen, sózva vagy pedig grillezve ehetjük. A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Van, aki sós vízben főzi, van, aki nem. Pazar könnyű saláta, zöldségköret lehet belőle.
Pattog, robban
A főtt kukoricának szánt csöveket legfeljebb két napig tároljuk hűtőben. Megfőzve további egy-két napot eláll, ha nem hagyjuk kint a melegben, ahol könnyen megsavanyodik.
A kukoricaszemekből kivont keményítőből hintőpor, púder alkotóelem készül.
A származását tekintve több ezer éves pattogatni való kukoricát csak a múlt század vége óta termesztik nagyobb területen, elsősorban őshazájában, Amerikában. Magyarországon az 1970-es évek közepétől mutatkozik számottevő érdeklődés iránta. Táplálkozási értéke elmarad a csemegekukoricáétól, de étrendi hatása igen jó. Főleg csemegeként fogyasztják. Felhasználási köre az édesipar területén egyre bővül. A szemek a takarmánykukoricáéhoz hasonlóan átlagosan 80% szénhidrátot és 12% fehérjét tartalmaznak. Tápértéke a kipattogott szemek térfogatához képest kicsi. S hogy mitől pattog? A hevítéskor keletkező gőz a vastag, üveges részen nem tud áthatolni, s a szem valósággal szétrobban, térfogata sokszorosára gyarapodik.
A szárított kukoricaszemekből készült dara, durvább szemű és finomliszt is sokoldalúan felhasználható.Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma a modern ember asztalára is kerül. Híresek az erélyi, a magyar és az olasz receptek (ott polenta a neve).
A reggeli cornflakes, a sós és édes pattogatott kukorica ravasz, már nem kevés kalóriát tartalmaz. A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.
A sokoldalú puliszka
Fazékban vizet forralunk, pici sóval, és kukoricalisztet, vagy apró szemű darát csorgatunk bele a víznek kb. háromnegyedéig, már azonnal kavargatjuk, mert gyorsan elkészül és lekapja. Hogy sima legyen, legjobb habverővel kutyulgatni. Ha a szaga édeskés illatú lesz, megduzzad, akkor készen van. Gyorsan készen van, igen laktató.
Tejes puliszka: forró vízbe mártott gömbölyű kanállal egy tálba szaggatjuk, hideg tejet adunk hozzá, lehet cukrozni.
Létezik sajtos rakott puliszka: egy tűzálló tálba először puliszkát, majd forró zsírt, friss tehéntúrót, reszelt sajtot rakjunk, majd kezdjük elölről. Előmelegített sütőben mérsékelt tűzön 10 percig sütjük. A puliszkát tej helyett tálalhatjuk tejföllel vagy joghurttal.
Szilvaízes tekercset is készíthetnünk. Kinyújtjuk sütőpapírra a puliszkát 1 cm-re. Megkenjük a szilvaízzel és feltekerjük. Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.
Sokan szeretik sült szalonnával, hagymával.
A puliszkát, málét különben mindenféle mártásos húsételhez tálalhatjuk gusztusosan szaggatva, vagy hús nélkül bármilyen szafttal köret gyanánt. Szép sárga színe miatt is jól mutat a tányéron. Kóstoltassuk meg a gyerekekkel is, fog nekik ízleni ez az ősi, egészséges tápláló étel – és sok-sok társa.