Mire jó a kalcium?
A kalcium (Ca) az emberi testben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Szerepe a szervezet szilárd vázának, a csontozatnak kialakításában döntő fontosságú. Nélkülözhetetlen még a véralvadásban, szív- és csontvázizmok összehúzódásában, B12 vitamin felszívódásában, valamint az idegfunkciókban is.
A nők szervezete kevesebb kalciumot tartalmaz, mint a férfiaké, ezért a nők körében hatszor gyakoribb a csontritkulás, mint a férfiak táborában. A már kialakult csontritkulást meggyógyítani nem lehet, ezért nagy szerepe van a megelőzésnek. Ezt a gyermek és az ifjúkorban érdemes elkezdeni, hogy minél nagyobb csúcscsonttömeg alakuljon ki. A lányok növekedése körülbelül 15-17, míg a fiúké 17-19 éves korig tart, ám a legnagyobb csonttömeg kialakulása 25-30 éves korra tehető.
A csúcs-csontömeg meghatározza a kor előrehaladtával jelentkező osteoporosis mértékét, amelynek 5 %-os növekedése 25-50 %-kal csökkenti az időskori csonttörés veszélyét. Ezt követően egy 10-20 éves periódus következik, amelyben a beépülési és a lebontási folyamat egyensúlyban van. 40-45 éves kortól a lebontási folyamatok kerülnek előtérbe, és tartanak az emberi élet végéig. A csúcs- csonttömeg kialakulását 70-80 %-ban genetikai adottságok határozzák meg, de 20-30 %-ban életmódbeli tényezők is fontos szerepet játszanak.
A kalcium felszívódását befolyásoló tényezők:
- növeli a Ca felszívódását: D-vitamin, kevés kalcium a táplálékban, laktóz, savas közeg, C-vitamin, fizikai aktivitás, aminosavak, hormonok.
- csökkenti a felszívódását: sok Ca a táplálékban, foszforban gazdag étrend, sok növényi rost, oxalátok, fitátok, hosszú láncú zsírsavak, kevés D-vitamin, túl sok fehérje, kevés mozgás, dohányzás, koffein, alkohol, menopausa hormonális változásai, szteroidok.
Kalcium-szükséglet/nap
- magzati korban: 200-250 mg
- csecsemőkorban: 400 mg (0-5 hó), 600 mg (6-12 hó)
- gyermekkorban: 800 mg (1-3 év), 1000 mg (4-10 év), 1200 mg (11-18 év)
- felnőttkorban: 1000 mg
- terhesség ideje alatt: 1200 mg (harmadik trimeszter)
- szoptatás alatt: a kalciumtöbbletet az anyatejjel kiválasztott Ca mennyisége határozza meg. Ez kb. 1200 mg.
- menopauzában: 1500 mg.
Néhány élelmiszer kalciumtartalma (mg/100 g)
- tej, joghurt, kefír: 120
- Anikó sajt: 600
- Trappista sajt: 600
- tejszínes márványsajt: 320
- juhtúró: 400
- félzsíros tehéntúró: 80
- olajos hal: 270
- mák: 968
- dióbél: 202
- paraj: 133
- karfiol: 76
- kelkáposzta: 57
- banán: 110
- zöldborsó: 41
- narancs: 43,8
- vörösribiszke: 56,8
- aszalt szilva: 40
- aszalt alma: 5,5
- tejpor: 1200
- tejföl: 130
- tojássárgája: 80
- tojásfehérje: 13
A serdülők és a fiatal felnőttek kalciummal való ellátottsága csak 60-70 %-a a kívánt mennyiségnek. A legjobban hasznosuló kalcium forrásaink a tej és a tejtermékek, amelyekben a nagy Ca-tartalom a hasznosulását segítő tejcukorral és a D-vitaminnal párosul. A halak (szardínia, busa, lazac), bizonyos zöldségek (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, rebarbara), és gyümölcsök (narancs, alma, aszalt szilva) is jó kalciumforrásnak tekinthetők. A zöldségekben lévő fitátok, oxalátok, rostok rontják a kalcium felszívódását. Az olajos magvak (mák, dió, mandula) kalcium-tartalma is jelentős, de mivel ritkábban és kisebb mennyiségben fogyasztjuk őket, ezért nem ezek képezik a fő kalcium-forrásainkat, hanem a tej és tejtermékek.
A foszfor nagyban gátolja a kalcium felszívódását. A Ca és a foszfor optimális aránya 1:1. Az ettől eltérő arány, pl: a kevés kalcium és a sok foszfor rontja a kalcium-anyagcserét, s a csont kalcium-tartalékai felhasználódnak. Nagy foszfortartalma van a húsoknak, a belsőségeknek, a tejnek, a tejtermékeknek, a hüvelyeseknek, és az italok közül a kólának.
A túlságosan nagy fehérjefogyasztás növeli a kalcium ürítését a vizelettel, vagyis az ajánlott mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztás sem növeli, hanem inkább csökkenti a szervezet kalciumtartalmát. A D-vitamin pedig elősegíti a Ca és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, s közvetlenül befolyásolja a csontképződést.