Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg töpörtyű,
- 20 dkg zsír,
- 4 tojás,
- 3 dkg élesztő,
- 1 dl tej, kávéskanálnyi só, bors - borsból többet teszek
- 1 mokkáskanálnyi porcukor,
- 2 dl. tejföl - a tejfölt is a szerint adagolom, hogy ne legyen kemény a tészta.
A töpörtyűt ledaráljuk, az élesztőt langyos cukrozott tejben felfutatjuk, majd mindkettőt a liszthez tesszük. Belerakjuk a zsírt, a tojássárgáját, a sót, a borsot, s tésztát gyúrunk belőle, majd a tejföllel rétes keménységű tésztává dolgozzuk.
Félórás időközönként háromszor felhajtogatjuk, vigyázva arra, hogy a hajtogatás iránya mindig ugyanaz legyen. Borospohárral kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, és egy órán át kelesztjük, a tetejét a megmaradt tojásfehérjével bevagdalás után megkenjük és megsütjük.
Egyszerű pogácsa
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- só - ízlés szerint
Az egészet este összedobjuk, nem kell kidolgozni a tésztát, csak összekeverni és betenni a hűtőbe. Reggelre bársonyos lesz. Háromszor hajtogatjuk, majd az ujjnyi vastag kinyújtott tésztából kis pogácsákat szaggatunk. Azonnal mehet is a sütőbe, 180 fokon sütjük, én a közepébe mandulaszemet szoktam tenni.
Gyors, finom, de vigyázat, a mandulaszemek hamar eltűnnek a tetejéről!
Indexkép: MaxPixel