Fahéjas almafánk
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 25 dkg liszt, fahéj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag sütőpor, olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az almát hámozd meg, reszeld le. Nyomkodd ki a levét, majd add hozzá a felvert tojásokat, a cukrot, és a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet, jól dolgozd össze. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass köröket belőle. Bő, forró olajban süsd pirosra, majd porcukorral megszórva, forrón tálald.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1/2 kg liszt, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, só, olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel a tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű, vagy langyos legyen, és a lisztet szitáld át. Keleszd másfélszeresére, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a fánkokat, aztán keleszd még fél órát letakarva, langyos helyen. Mielőtt kisütnéd, nyomj egy mélyedést a tetejébe, és ezzel a felével felfelé tedd a bő, forró olajba. Fedd le, majd fordítsd meg, és süsd azt a felét is pirosra - itt már nem kell befedni. Rácson csepegtesd le a fánkokat, majd szórd meg porcukorral. Házi baracklekvárral isteni.
Kefires fánk
Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 dl kefir
Elkészítés:
Turmixold össze a tojást a kefirrel, a cukorral és a vaníliáscukorral. Keverd el a lisztet a sütőporral és a dióval, majd apránként keverd a kefires tojáshoz. A masszát forró olajba mártott kanállal szaggasd bele az olajba, és párszor megforgatva süsd ki.
Csokis fánk
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 12 dkg liszt, csipet só, 1,5 dl víz, 4 db tojás
A csokoládémártáshoz: 8 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1,5 dkg kakaópor, 25 ml rum, 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl tej
Elkészítés:
Forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Szitáld bele a lisztet, és kis lángon addig kevergesd, míg elválik a lábos falától. Vedd le a tűzről, és keverd bele egyenként a tojásokat. A jól eldolgozott tésztából formálj diónyi golyókat, és süsd ki közepesen forró olajban.
A csokoládémártáshoz tördeld a csokit a tejbe, forrald fel, majd keverd össze a közben kikevert többi hozzávalóval. Főzd addig, míg besűrűsödik, majd mártsd meg benne a fánkokat, és úgy tálald.
Túrófánk
Hozzávalók:
50 dkg túró, 30-35 dkg liszt, csipetnyi só, 6 db tojás, 6 evőkanál tejföl, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor
Elkészítés:
A túrót keverd ki krémesre a tojásokkal és a tejföllel, a száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, majd dolgozd össze a túrókrémmel. Forró olajba mártott kanállal szaggass evőkanálnyi galuskákat belőle, és közepesen forró, bő olajban süsd jól át. Ha egy kicsit kihűlt, szórd meg porcukorral, de vaníliás tejföllel locsolva, vagy piros lekvárral is nagyon finom.
Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz), 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál tejföl, olaj a sütéshez
Elkészítés:
A gyúrd össze a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a tejföllel. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra, és három különböző átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggass köröket belőle. A köröket a szélektől többször sugarasan vagdosd be, majd egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit fektess koncentrikusan egymásra, a közepét nyomd össze a fakanál végével. Forró olajban mindkét oldalát süsd pirosra, 3-5 perc alatt. A rétegek szét fognak nyílni, mint a rózsa szirmai, és a felső mélyedésbe tehetsz valami savanykás lekvárt tálalás előtt.
Sajtfánkok (sütőben)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 3 db tojás
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral (vagy szilikonlappal) egy tepsit. Forrald fel a vajat a tejjel és a sóval, majd forrás után folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet, és főzd sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a reszelt sajtot és keverd simára a masszát, majd ugyanígy egyenként a tojásokkal is. A kész masszát töltsd nyomózsákba, és nyomj csinos kis halmokat a tepsibe. Permetezd meg vízzel, majd süsd aranybarnára 20-25 perc alatt.
Forrás: www.nana.hu