Nézzük először a hideg elleni védekezés legelterjedtebb italát a (fűszeres) forralt bort, a klasszikus recept alapján:
Hozzávalók:
- 1 liter bor (vörös vagy fehér)
- 8 dkg cukor
- 5 db szegfűszeg
- 2 db szegfűbors
- 1 rúd fahéj
- fél citrom
Elkészítés: A bort a hozzávalókkal együtt egy üvegedényben forráspontig hevítjük (nem szabad forralni, mert az árt a bor aromájának), majd a citromot belekarikázzuk, és csészékbe öntve forrón tálaljuk
A forralt bor gyümölcsösebb vátozata annyiban különbözik, hogy a hozzávaló bor felét fél liter szőlőlével helyettesítjük, és a citrom helyett alkalmazhatunk narancskarikákat és/vagy almadarabkákat.
A forralt borhoz hasonlóan ismert téli melegítő ital a grog, amely rumból készül és nagyon ízletes:
Hozzávalók (1 fő részére):
- 2 evőkanál 80%-os rum
- 1 evőkanál narancslé
- 50 g méz
- 4 db szegfűszeg
- 2 db szegfűbors
- 1 rúd fahéj
- 1 szelet narancs
- forró víz
Elkészítés: A mézet hőálló pohárba öntjük, beletesszük a szegfűszeget, szegfűborsot,és a narancsszeletet, majd a pohárba öntjük a narancslevet és a rumot, utána beletesszük a rúd fahéjat, végezetül felöntjük az egészet forrásban lévő vízzel, ezután felkeverve forrón tálalhatjuk.
A fenti fűszerek és gyümölcslé felhasználásával alkoholmentes fűszeres melegítő italokat is készíthetünk, mint az alábbi recept is mutatja:
Hozzávalók (4 fő részére):
- 2 db lédús narancs, vagy 2-2,5 dl narancslé
- 1,5-2 dl ananászlé
- 6 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1-2 filter fekete tea
- 1-2 evőkanál méz
- 1 csipetnyi szerecsendió
- forró víz
Elkészítés: A narancslevet, vagy a narancsok kifacsart levét a fahéjjal és szegfűszeggel együtt kb. 5 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a teát 5-6 dl forró vízzel elkészítjük és a mézzel ízesítjük, majd a narancslevet és a teát összeöntjük az ananászlével, beletesszük a szerecsendiót, és újra felforraljuk, ezután hőálló poharakban tálaljuk.
Fahéjjal fűszerezhetünk tejes, vagy tejszínes melegítő italokat is, esetleg kávét, természetesen ezeket is feldobhatjuk némi harmónikusan odapasszoló alkohollal. Nézzük először a rumos forró csokoládé receptjét:
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl rum
- 6 dkg étcsokoládé
- 6 dkg fehércsokoládé
- 1 kávéskanál kristálycukor
- tejszínhab
- csokireszelék
Elkészítés: Vízgőz fölött külön-külön felolvasztjuk a kétféle csokoládét, a megolvasztott csokit belecsorgatjuk a csészékbe, alulra a fehéret, majd rá a sötétet, és hagyjuk megdermedni. A forró tejet elkeverjük a cukorral és a rummal, majd beletöltjük a csészékbe. Az elkészített finomságokat ízlés szerint tejszínhabbal, csokireszelékkel és fahéjjal díszíthetjük.
Végezetül bemutatjuk a klasszikus Bécsi kávé receptjét:
Hozzávalók (4 személyre):
- 100 g (fél csésze) főzőcsokoládé
- 0,6 dl (4 evőkanál) tejjel felére hígitott tejszín
- 5,5 dl (2 és fél csésze) forró erős kávé
- 1,5 dl (kétharmad csésze) tejszín
- 5 g (1 kiskanál) cukor
- fahéj és kakaó a díszítéshez
Elkészítés: A csokit olvasszuk fel egy serpenyőben, vagy mikróban, ügyelve, hogy ne égjen oda, keverjük el a higított tejszínnel, töltsük hozzá lassan a kávét és fokozatosan habosítsuk, tartsuk melegen. Majd a tejszínt a cukorral együtt verjük fel. A kávét előmelegített csészékben tálaljuk tejszínhabbal a tetején, amit fahéjjal és kakaóval díszíthetünk.
További forró ital receptek:
Forró italok hideg estékre 2.