Marhahúsos egytál zöldbabbal
Hozzávalók két személyre
2 hagyma
400 g marhalábszár
2 ek olaj
só
bors
8 dl Húsleves
300 g zöldbab
250 g főző krumpli
5 szál borsikafű (más néven csombor)
1 érett körte
1 csomag petrezselyem
Elkészítés
1. A hagymát kockára vágjuk. A marhalábszárat kissé bevagdossuk a bőrénél.
2. Egy lábosban olajat hevítünk, majd körbe forgatva átpirítjuk a húst. Hozzátesszük a hagymát, rövid ideig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a 8 dl Levessel.
3. Megmossuk a babot, megtisztítjuk és félbe törjük. A krumplit megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk. A borsikafű leveleit leszedjük a száráról. A körtéből kivágjuk a magházat, meghámozzuk, kockára vágjuk.
4. A zöldbabot, krumplit, borsikafüvet 1 óra 15 perc, a körtét pedig 1 óra 25 perc után adjuk a húshoz.
5. A petrezselymet leszedjük a száráról, apróra vágjuk. A húst kiszedjük a levéből, feldaraboljuk és eltávolítjuk az inas részeket. Ezután a petrezselyemmel együtt visszatesszük a fazékba.
Elkészítési idő 2 óra
Tápérték 600 kcal
37 g fehérje
35 g zsiradék
31 szénhidrát
Brokkolisaláta krumplival és húsgombóccal
Hozzávalók 4 személyre
500 g fűszerezett darált hús (ízesíthetjük fűszersóval vagy fokhagyma, bors, paprika, só hozzáadásával)
3 fej vöröshagyma
400 g brokkoli
1 gerezd fokhagyma
1 csomag kakukkfű
1 citrom
800 g közepes méretű főző krumpli
4 ek oliva olaj
só,
bors,
3 dl Instant zöldségleves (leveskockával is elkészíthetjük)
Elkészítés
A darált húsból 24 gombócot formálunk nedves kézzel, majd félre tesszük egy lefedett tálba. Megpucoljuk a hagymát, ezután a félbe vágott fejeket 3-4 szeletbe vágjuk. A brokkolit kis rózsákra osztjuk. Szárát meghámozzuk és felkarikázzuk 1 centis korongokra. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, a kakukkfű leveleit letépkedjük a száráról. A citromról eltávolítjuk a héj felső rétegét krumpli hámozóval, majd vékony csíkokra vágjuk. Kicsavarjuk a levét. A krumplit meghámozzuk, majd hosszában negyedeljük.
Két ek olajat felhevítünk egy nagyobb serpenyőben. Beletesszük a húsgombócokat és aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük. A hagymát az olajba tesszük és mindkét oldalán 2-2 percig sütjük. Hozzáöntjük a másik két ek olajat, majd rövid ideig pirítjuk benne a krumplit. Kipréselt fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Ezután sorrendben hozzáadjuk a citromhéjat, kakukkfüvet, brokkoliszárat, majd ráöntjük a levest. Fedő alatt 10 percig pároljuk.
Ezután beletesszük a húsgombócokat, a brokkoli rózsákat, megfőzzük és további 5 percig fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a hagymát, majd rövid ideig főzzük. A végén 3-4 ek citromlével, sóval, borssal ízesítjük. A salátát langyosan tálaljuk.
Elkészítési idő 1 óra
Tápérték
553 kcal
28 g fehérje
36 g zsiradék
29 szénhidrát