Forró mokka
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál instant kávé granulátum
- 7 deci tej
- ½ teáskanál vaníliás cukor
Egy közepes lábosba keverjük össze a cukrot, kakaót, kávét. A tejet fokozatosan adjuk hozzá és keverjük az egészet simára. Közepes lángon melegítsük föl, majd a tűzről lehúzva tegyük bele a vaníliát is.
Fűszeres fekete tea
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 ½ liter víz
- 20 deka cukor
- egy diónyi hámozott friss gyömbérdarab
- 3 szem szegfűszeg
- 7-8 centis fahéjrúd
- csillagánizs (igény szerint)
- 4 db fekete tea filter
- 2 deci gránátalmalé
- ½ deci citromlé
- friss citromszeletek, fahéj rudak (díszítésnek)
Egy nagyobb lábosba tedd fel a teavizet forrni. Tedd hozzá a cukrot, és a fűszereket. Egy percig forrald, majd vedd le tűzről és szűrd le. Öntsd vissza a lábosba. Lógasd bele a tea filtereket és hagyd benne 10 percig, majd vedd ki. Öntsd bele a gránátalmalét, meg a citromlét. Tedd vissza az egészet egy kicsit a tűzre és melegítsd át. Csészékbe töltve díszítheted citromszeletekkel és fahéjrúddal.
Fűszeres narancs mokka
Hozzávalók 6 személyre
- 1 közepes narancs
- 7 szem szegfűszeg
- ½ liter víz
- ½ liter tej
- 10 deka barna cukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál instant kávé granulátum
- ¼ teáskanál rum esszencia, vagy 4 evőkanál rum
- kb. 5 centis fahéjrúd
Alaposan mosd meg a narancsot és vékonyan hámozd meg zöldséghámozóval. Tedd félre. Facsard ki a levét. Összesen 5 evőkanál narancslére van szükség, ha nincs annyi, akkor pótold egy kis vízzel. A narancs héját a szegfűszeggel és a fahéjjal tedd egy géz zsákocskába, vagy egy nagyobb teakosárba. Egy nagyobb lábosba tedd bele az összes hozzávalót és melegítsd össze. Ha felforrt, húzd le a tűzről és lefedve hagyd 10 percig. Vedd ki belőle a fűszeres tasakot és keverd bele a rumot.
Gyömbéres citromtea
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 ½ liter víz
- 4 teáskanál cukor
- egy diónyi darab friss gyömbér vékony szeletekre vágva
- egy nagyobb citrom vékonyan hámozott héja
- 6 db zöldtea filter
- citromszeletek (szervírozáshoz)
Tedd fel a teavizet forrni a cukorral, gyömbérszeletekkel, és a citrom héjával. Ha felforrt, vedd takarékra és épphogy csak gyöngyözve forrald tovább még 10 percig. A tűzről lehúzva egy szűrőkanállal vedd ki a gyömbérszeleteket és a citromhéjakat, és tedd bele a főzethez a tea filtereket, fedd le és hagyd benne addig, amíg a teásdobozon írva van. Bögrékbe töltve citromszeletekkel díszítheted.
Fűszeres almatea
Hozzávalók 8 személyre:
- 1 citrom
- 1 liter almalé
- ½ liter víz
- egy kb. 10 centis fahéjrúd
- 1 teáskanál dúrvára tört kardamom
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- 6 db fekete tea filter
- 4 evőkanál juharszirup
- vékony almaszeletek díszítéshez
Alaposan mosd meg a citromot és zöldséghámozóval hámozd le a felét, és facsard ki a citrom levét. Egy nagy lábosba tedd fel a tűzre a vizet az almalét, és a citromléből 1 evőkanálnyit. Egy kis géztasakban, vagy teatojásba tedd a fűszereket: a fahéjat, a kardamomot, a szegfűszeget és a citromhéjat. Ha felforrt, vedd takarékra és lefedve, épphogy csak gyöngyözve forrald tovább még 10 percig. Húzd le a tűzről, tedd bele a tea filtereket, lefedve hagyd benne 5 percig, majd vedd ki, a fűszeres tasakkal együtt. Végül keverd bele a juharszirupot.
Csokis chai
Visszakanyarodva egy kicsit a Karácsonyi hangulathoz és a gazdag, ünnepi ízekhez, álljon itt egy indiai fűszeres tea egy kis csokival megbolondítva. Számunkra kissé szokatlan lehet ez az íz kombináció, a chai főleg az angolszász hagyományokon és konyhán nevelkedett emberek körében népszerű, de mindenképpen érdemes kipróbálni! Utánozhatatlan!
Hozzávalók 8 személyre:
- 4 db fekete tea filter (Orange Pekoe, Darjeeling, English breakfast, vagy Lapsang souchong)
- ½ l liter forrásban lévő víz
- 15 deka cukor
- 6 deka (kb. 8 evőkanál) Holland kakaópor
- 2 liter tej
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- tejszínhab a tetejére
Egy nagy lábosba öntsd a forrásba lévő vizet, tedd bele a tea filtereket. Lefedve hagyd ázni 3-5 percig, majd vedd ki. Tedd bele a teába a cukrot és a kakaót, és közepes lángon kezd el melegíteni. Mikor el kezd gyöngyözni, tedd bele a tejet, a vaníliát, a fahéjat, meg a szerecsendiót. Vedd takarékra, hogy ne forrjon és melegítsd még 10 percig. Bögrékbe öntve tehetsz rá egy kis tejszínhabot és megszórhatod szerecsendióval is.
További forró ital receptek: Forró italok hideg estékre