Átültetve a XXl.sz. igényeinek megfelelően sok furcsaságot lehet főzőcskézni az egyébként hagyományos, a köztudatban másra használható alapanyagokból.
Az alábbiakat mind kipróbáltam és akik pl. a következő befőttből hétfőn ettek, még a mai nap is élnek.
1. Tökbefőtt
Hozzávalók:
- Egy jóvágású főzőtök
- Egész fahéj, szegfűbors, vanília, ízlés szerint
- Cukor, vagy cukorpótló (diétásoknak) szájíz szerint
- Egy vérnarancs aroma.
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, magját kikapirgáljuk (esetleges későbbi felhasználásra - pl. télen madáretetésre) kis kockákra vagdaljuk.
A további elkészítése megegyezik az almakompótéval, az alapanyagokat beledobálva egy fazékba (épphogy ellepje a víz) lassú tűzön a tökdarabkákat üvegesen áttetszőre főzzük addig, amíg könnyen átszúrhatjuk.
Jól lehűtjük és a nem diétázóknak pl. tejszínhabbal, fagyival tálaljuk.
2. töklekvár
Hozzávalók:
- 2 kg tök
- Fél rúd vanília
- Reszelt citromhéj
- Cukor (édesítőszer)
Elkészítése:
Két kilónyi tököt legyalulunk és annyi vízben, hogy éppen ellepje egy fél rúd vaníliával, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük, ízlés szerint cukorral (édesítőszerrel) elkeverjük, turmixoljuk és még kb 20 percig főzzük. Tetejére egy késhegynyi tartósítószert szórunk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
3. Sütőtöklekvár naranccsal
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 3 narancs (vérnarancs aroma)
- 2 tasak zselatinpor
- 15 dkg cukor (édesítőszer)
- 1 dkg vaj
Elkészítése: (Akkor az igazi, ha már egy kicsit megcsípte a dér)
A sütőtököt meghámozzuk ,kimagozzuk, kis darabokra vagdaljuk és egy nagy fazékba tesszük. A narancsokat gerezdekre szedve, hártyáját lehúzva kis darabokra vágjuk és a sütőtökhöz adjuk (narancsaromával egyszerűbb és markánsabb). Felöntjük 1 dl. vízzel, felforraljuk és a forrástól számítva 20-25 percig főzzük, a keletkező habot folyamatosan leszedjük, amikor puha, össze turmixoljuk. A zselatint összekeverjük 3 evőkanál cukorral (vagy ennek megfelelő pótlóval), a lekvárhoz adjuk, felforraljuk, 3 percig kis lángon főzzük.
Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a maradék édesítőszert és a vajat. 3 percig tovább forraljuk, majd levesszük a tűzről, átkeverjük és befőttesüvegbe töltve egy kis tartósítószert rátéve szárazdunsztba tesszük.