Amikor épp alig csörög valami a zsebünkben, és egy nyugdíjasnak általában ez nem is tény már, hanem állapot, akkor szokott a rokonok siserehada „ugye, hogy őrülsz, hogy jöttünk” felkiáltással megszállni, mint a barbárok Rómát. Az apraja meg már a spejzban leltároz.
Ilyenkor kell az illúziópótló (olcsó) megoldásokhoz fordulni, és a drága alapanyagokat helyettesíteni valami mással.
Egy kis furfanggal olyan kamu ételeket csinálhatunk, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, hol van benne a csalafintaság.
Íme belőlük néhány, a háborús időkből előszedve, mert akkor alapanyagot nem lehetett kapni, most meg elég pénzt.
Hamis marcipán
Hozzávalók:
- 10 dkg kukoricaliszt
- 6 dl víz
- 15 dkg burgonya
- 40 dkg porcukor
- 1 dl rum (mandula aroma)
- Darált dió (mandula)
- Reszelt étcsokoládé vagy kakaópór
Elkészítés:
A kukoricalisztet a vízben sűrűre főzzük, és addig hagyjuk állni, amíg meg nem keményedik.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, melegen áttörjük, majd összedolgozzuk a kukoricás masszával.
Ekkor jöhet hozzá a 20-20 dkg porcukor, a darált mag és a megfelelő aroma.
Reszelt csokoládéba, kakaóporba mártjuk az általunk készített golyócskákat.
Ha nem vagyunk lusták, felolvasztunk gőzön csokoládét, beletéve 2-3 kanál étolajat (hogy ne törjön) és ebbe mártogatjuk a golyócskákat. Hűtőbe téve jól kifagyasztjuk.
Simlis túrógombóc
Most amikor egy nagyobb család részére készítendő túrógombóc finanszírozásához minimum egy BKV főváltó kezelői munkakör jövedelme szükséges, nem árt egy kis csalafintaságot keresni a nagymuter recepttárában, formálhatjuk a golyókat tejbegrízből is.
Hozzávalók:
- 1 l aludttej, vagy kefir
- 15 dkg búzadara
- Egy kis cukor, vagy ízesítő
Elkészítés:
Az alapanyagokat összekeverjük, lassú tűzön kevergetve keményre főzzük, majd kihülés után gombócokat formálunk belőle, majd beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába, ezután hagyományos módon mindenki szájíze szerint fogyaszthatja.
Jó étvágyat hozzá!