Színes tésztasaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg répa
- 20 dkg tészta (nem makaróni)
- 25 dkg uborka
- 20 dkg sárga és/vagy piros paprika
- 1 fej nem csípős hagyma
- 25 dkg kisméretű paradicsom
Az öntethez.
- 3-4 evőkanál ecet vagy citromlé
- 3-4 ek. lehetőleg olívaolaj
- só, bors, csipetnyi cukor az ízesítéshez
- apróra vágott zöld fűszerek: zöldhagyma, petrezselyem, vagy saláta fűszerkeverék
Elkészítés:
A megtisztított egész répát megfőzzük a tésztával együtt.A megmosott uborkát, paprikát kis kockákra vágjuk. A főtt répát felkarikázzuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy salátástálba tesszük az egészet, leöntjük a dresszinggel, és hozzáadjuk a kifőtt tésztát és a répát. Jól összekeverjük, ezután tányérokra porciózzuk és félbe vágott, kissé megsózott, fűszerezett paradicsomokkal rakjuk körbe a tányért díszítés gyanánt. A répa és uborka helyett tehetünk zöldborsót és kukoricát is, amit szintén együtt lehet főzni a tésztával.
Házi hamburger
A hamburgerért sok gyerek lelkesedik, mi szülők azonban nem annyira, de amit mi készítünk el, abban legalább tudjuk, mi van és egészséges is.
Hozzávalók 4 hamburgerhez:
- 1 ek. olaj
- 30 dkg darált marhahús
- só, bors
- 4 db zsemle
- 8 szelet paradicsom,
- 4 vékony szelet hagyma
- 3 uborka felkarikázva,
- 4 levél saláta
- mustár, kechup, vagy majonéz, esetleg salátaöntet és saláta fűszerkeverék.
Elkészítés:
A sütőt grillre állítjuk, és a legmagasabb fokozaton előmelegítjük.
Egy tepsire 25x25 cm-es alufóliát fektetünk és megkenjük olajjal. A darálthúst megsózzuk, borsozzuk, 4 lapos fasírtot formálunk belőle, majd ráhelyezzük a fóliára, és kétoldalt átsütjük, oldalanként kb. 6 percig úgy, hogy a legfelső sínre tesszük a tepsit. Ezután kettévágjuk a zsemléket, a vágott résszel lefelé tesszük a tepsibe, és kissé átpirítjuk a sütőben. A következőképpen rakjuk meg a zsemlét:
Alulra jön a salátalevél, erre a mustárral megkent fasírt, melyet 2 szelet paradicsom és egy karika hagyma, 2-3 szelet uborka követ. Az egészet nyakon öntjük kechuppal, vagy majonézzel, megszórhatjuk saláta fűszerkeverékkel, majd befedjük a zsemle másik felével.
Sült krumpli másként
Újkrumplit dörzsivel letisztítunk, nyolc felé vágjuk, olajozott sütőpapírral befedett tepsibe rakjuk, megkenjük 3 ek. olaj és egy kk. só keverékével. Előmelegített sütőben 180 fokon Kb. 25 percig sütjük. Egy kis pohár tejfölbe borsot, pár csepp citromot, sót, karikára vágott snidlinget vagy újhagymát keverünk, és ezt öntjük a krumplira.
Tarka-barka rizottó csirkehússal
Olyan szép színes lesz ez az étel, az apró zöldségekkel, hogy bizonyára nem fog tőle elfintorodni a legkényesebb ízlésű kisgyermek sem. Ha az említett zöldségek közül nem szeret valamit, akkor kiválthatjuk reszelt répával, cukkínivel vagy tökkel.
Hozzávalók:
- 20 dkg húsos piros paprika
- 4 dkg csirkemellfilé
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 20 dkg rizs
- 6 dl tyúkhúsleves (egy kockát elkeverünk ennyi forró vízben)
- 15-20 dkg fagyasztott kukorica vagy kisebb doboz kukoricakonzerv
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó, igény szerint reszelt sajt
Elkészítés:
A megmosott paprikát apró kockára vágjuk, a szintén megmosott húst szárazra itatjuk, majd felkockázzuk. Az olajat egy teflonos lábasban vagy magasabb szélű serpenyőben felhevítjük, majd átpirítjuk benne a húst, ezután lefedve 5 percig kis lángon pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ezután kivesszük az olajból és lefedett edényben félretesszük. Ezután a paprikát és a rizst üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a tyúkhúslevessel. és 5 percig főzzük fedő nélkül. Ezt követően hozzáadjuk a mélyhűtött kukoricát és a zöldborsót, majd további 10-15 percig, kevergetve főzzük. Személyenként 2-3 ek. reszelt sajtot is szórhatunk rá. Mielőtt teljesen elfőné a levét, tegyük hozzá a csirkemellet.
Figyelem! Ha konzerv kukoricát használunk, csak a hússal együtt adjuk az ételhez, különben szétfő.
Olvasd el ezt is: Válogatós a gyerek? Ha így tálalod az ebédet, mindent meg fog enni!