Kiváló például szőrtüszőgyulladás kezelésére, az ekcéma tüneteinek enyhítésére, vizesedés, ízületi gyulladás és hajhullás esetén, láz enyhítésére, pikkelysömör kezelésére, súlyfölösleg leküzdésére, vérnyomás rendellenességek kezelésére, rovarcsípés okozta fájdalom és bőrpír enyhítésére, valamint leégés utáni hűsítő pakolásként.
Adj hozzá egy kis paradicsomot, olajbogyót, vöröshagymát és feta sajtot, hintsd meg egy kis oregánóval és olíva olajjal és máris kész az ízletes görög saláta. Ha egy könnyű és egészséges előételt szeretnél készíteni vendégeidnek, vágj fel az uborka mellett sárgarépát, papirkát, retket, cukkínit, készíts natúr joghurtból, sajtból és egy kis fokhagymából öntetet és máris kész a mártogatós zöldségtál.
1 db nagyobb kígyóuborka,
5 dkg tehéntúró,
5 dkg trappista sajt,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
4 dl joghurt,
snidling, só és egy kis bors.
A megmosott uborkát vágd nyolc részre. Kapard ki az uborka belsejét és a kikapart részt aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot vágd apró kockára, a snidlinget metéld vékonyra. A kikapart uborkarészt keverd össze a sajttal, a szétnyomkodott tehéntúróval és a joghurttal. Add hozzá a paradicsomot, a paprikát és a snidlinget, fűszerezd sóval és borssal, majd az elkészült krémet töltsd bele a kivájt uborkába. Hagy hűlni egy-két órát, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.
1 kígyóuborka,
2 evőkanál joghurt,
2 evőkanál finomra vágott menta,
400 g görögdinnye,
6 dl fehérszőlő-lé,
a díszítéshez uborkaszeletek és mentalevél.
Hámozd meg az uborkát, a dinnyével együtt magozd ki, majd vágd őket apró darabokra. Tedd be őket a turmixgépbe, add hozzá a mentát, a szőlőlevet és a joghurtot, majd dolgozd össze. Tedd be a hűtőbe, majd tálalás előtt díszítsd a mentalevéllel és az uborkaszeletekkel.
www.morpho.hu