Hozzávalók:
- 0,5 kg krumpli
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 1 db póréhagyma (1 db vöröshagymával vagy 4-5 szál újhagymával is helyettesíthető)
- 1 dl tej
- 1 evőkanál margarin
- 2 db leveskocka (zöldségleves- vagy erőleveskocka)
- őrölt fehérbors és szerecsendió
- botmixer vagy turmixgép a pürítéshez
1.lépés – Hámozás és szeletelés
Első lépésként megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket.
Pucolj meg és vágj apró darabokra egy nagy fej vöröshagymát! Ha kész, tedd félre egy kis tálba!
Egy nagy tálra lesz még szükséged, ebbe kerül a többi zöldség a darabolás után. Hámozd meg és szeleteld fel a fél kiló krumplit, a répát és a póréhagymát (a másik vöröshagymát vagy az újhagymákat, ha a póréhagyma helyett ezek közül használod valamelyiket)! Ezt a hagymát nem szükséges olyan apróra vágni, mint az előzőt, nyugodtan lehetnek kicsit nagyobbak a szeletek!
2. lépés – Pirítás
Elkezdjük a főzést!
Rakj egy leveses fazekat a tűzhelyre, és tegyél bele egy kanál margarint! (Ha éppen nincs margarin a hűtődben, egy kis olajjal is meg lehet oldani a hiánypótlást, de margarinnal finomabb lesz.)
Közepes lángon olvaszd meg egy kicsit, majd szórd rá az apróra vágott vöröshagymát! 5-10 perc alatt szépen megpirul, néha érdemes megkevergetni közben, nehogy az edény aljára ragadjanak a hagymadarabkák.
Amikor a hagyma kezd szép barnás színű lenni, tedd mellé a többi zöldséget, hadd piruljanak azok is pár percig!
Már most isteni az illata!
3. lépés – Ízesítés
Két-három perc pirítás után felöntjük a zöldségmixünket annyi vízzel, amennyi szépen elfedi (kb. 7-8 dl).
Most következik az ízesítés első fázisa, amely nagyon egyszerű lesz: dobd bele a lábasba a két leveskockát!
Ezután addig főzzük a zöldségeket, amíg azok megpuhulnak (kb. 20 perc). Egy villával könnyen ellenőrizheted, mennyire főttek meg a zöldségek: ha könnyen bele tudod szúrni egy-egy szeletbe, az jó jel.
4. lépés – Pürítés
Szükséged lesz egy botmixerre vagy egy turmixgépre. Ha kéznél van mind a kettő, válaszd inkább a botmixert, sokkal kényelmesebb megoldás, és kevesebbet kell utána mosogatni! ;)
A fazék teljes tartalmát jól turmixold át, ettől lesz majd finom, krémes a leves!
5. lépés – Az utolsó simítások
Visszatesszük az összepürített masszát a tűzhelyre, majd hozzákeverünk egy deciliter tejet. Ha esetleg úgy látod, hogy túl sűrű, nyugodtan önts hozzá pár korty vizet is!
Amint felforr, levesszük a tűzről. Ezután következik az ízesítés második része: szórd meg a levest őrölt fehérborssal és szerecsendióval! Körülbelül 3-4 csipet elég mind a kettőből, de természetesen kedved és ízlésed szerint többet vagy kevesebbet is szórhatsz belőlük.
Ízesítéskor érdemes csak apránként tenni a levesbe a fűszert, és közben kóstolgatni, nehogy véletlenül túl sokat szórj bele!
kép forrása: Kaboompics.com fotoja a Pexels oldalarol
6. lépés – Tálalás és falatozás
Akkor igazán finom a hagymakrémleves, ha pirítóskockákat aprítunk a tetejére!
Egyszerűen csak készíts egy-két szelet pirítóst, vágd apró kockákra, majd egy kistányérban tálald a leves mellett! Miután mindenki szedett a levesből, kedve szerint szórhat bele a ropogós pirítóskockákból.
Jó étvágyat!
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: