Szégyen vagy nem szégyen, ha valaki olcsó alapanyagot vásárol? Kivel ne fordult volna elő, hogy megcsappant a konyhapénze? No, nem azt mondom, hogy csirkelábat főzzünk, bár aki szereti finom pörköltet készíthet belőle. Régen azt mondták, hogy a csirke lába azért jó mert, mert azon van az összes hús.
De ha kevés a konyhapénz, akkor is lehet finom ételeket készíteni. Ilyenkor számomra a fantázia tárháza a konyha.
Ha olcsón és jót szeretnénk főzni, először is vegyük elő a jó öreg matematikát. Ha olcsó csontos húst veszek, bár jó ízűt lehet belőle főzni, de nem gazdaságos. A csont nélküli húsból, különösen a darált húsból lényegesen több adagot tudunk kihozni.
Az ezer ízű darált hús. A hagyományos fasírt is olcsóbbá és különlegessebbé válik, ha több féle módón készítjük el. Lehet egyharmad részben dúsítani darált főtt karfiollal, vagy zöldségekkel. Nyers (vagy fagyasztott) darált patisszon, cukkini, párolt káposzta, paprika stb. segítségével egyéni ízeket varázsolhatunk elő, nem beszélve arról, hogy kevesebb húst használunk.
Az olasz konyha egyszerűsége. Figyeljük meg az olaszokat, igazán olcsó ételeket tudnak készíteni. Mi megpróbálhatjuk „magyarosítani”, és fillérekből egyedi olaszos jellegű ételeket főzni. Finom, friss alapanyagokból, gyorsan finomat, és olcsón!
Apróra vagdalt hagymát, zsiradékon pirítunk, úgyhogy rögtön sózzuk, borsozzuk, így finom krémessé válik. A darált húst rádobjuk, és megbolondítjuk egy kis paradicsompürével, egy csipet oregánóval, kevés vízzel felengedjük, ha besűrűsödött belekeverjük a főtt spagetti tésztát, ha magunk készítettük akkor az igazán isteni!. Ha nincs otthon sajt, akkor egy kis tejföllel helyettesíthetjük. Ugye milyen egyszerű?
Kimaradt az ebédből. A töltött káposzta újra melegítve jó. De a maradék nem mindig arat osztatlan siker, ha csak..
A kimaradt tört krumpli igazi kincs, vacsorára nálunk mindig osztatlan sikert arat a belőle készült krumplis burritó. Egyszerűen csak liszttel, sóval, kevés zsírral (erre nem igazán jó az olaj) összegyúrom. Kerekre nyújtva palacsintasütőben megsütöm. Magában is finom, de kimaradt sült hús, kolbász, vagy bármilyen húsmaradék, hagyma (lehetőleg lila), uborka, paradicsom stb. Rárakjuk a burritónkra, meglocsoljuk fokhagymás joghurttal, feltekerjük és kész. De ha nincs töltelék, elég ha fokhagymás joghurttal, vagy tejföllel megkenjük.
Ezerféle praktika van, pusztán csak a fantáziánkat kell használni, és ne szégyelljük, ha kevés a pénzünk!
Szegény konyha gazdagon (Cikkíró pályázatra beküldött írás) |
- Kérek 2 kiló csirkelábat. - Kaján vigyorral néz rám vissza a hentes úr - Sütve vagy rántva lesz?
A szégyen pírja önti el az arcomat, majd egy mély lélegzetvétel után csattan a válasz.
- Nem tudom, de behozom a kutyámat, kérdezze meg tőle!
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Hasznos holmik?
Bogii
#3
2011. április 20. 08:37:04 | szerda |
Kedves szezs!
Valóban rengeteg lehetőség van a maradékok hasznosítására! Anyukám a maradék töltött káposztából mindig káposztás cvekedlit csinált, ami valami isteni! A férjem pedig a húsos palacsintáért van oda, a maradék pörköltet ledarálom, összekverem egy kis tejföllel és azt teszem a palacsintába (sütőben átmelegítem tejföllel a tetején), ez anyósom receptje. Én nagy fagyasztóka vagyok, bár öten vagyunk, egy adag maradékot is képes vagyok lefagyasztani, sokszor jött már az jól! Gratulálok a cikkhez! Boglárka
|
|
|
|
szezs
#2
2011. április 20. 06:23:25 | szerda |
Kedves Trilox!
Örülök, hogy tetszett ez a cikkem, bár véleményem szerint eléggé elkapkodtam. Ha már maradék mellett élek, megtanultam használni (Kálmán - Jelentése: maradék). De félre a tréfával. Valóban sok olcsó, finom étel receptet tudok, de ezek csak a fejemben vannak, illetve csak az adott alapanyagok ismeretében találom ki. Én is hasonlóan csinálom mint anyukád, a főzés mindig úgy történik, hogy benézek a hűtőbe... A gyermekemmel egész szerencsés vagyok (ő már felnőtt), mert mindenevő volt már kisgyerekként is, talán azért, mert kisgyerek korában olyan időszakot éltünk, hogy igen-igen kevés volt a konyhapénz. Az olajjal főzésnek valóban nem vagyok híve, mert kevésbé tartom károsnak a többször használt olaj helyett a jó kis libazsírt. Bár a sütéshez magam is olajat használok, egy kis libazsírral felturbózva, így a benne sült hús is jobb ízű. Az egészséges oldalt inkább sok zöldségféle használatával erősítem, hozzátéve, hogy azért mi húsevők vagyunk. A tyúkos receptnél én voltam a "kekec", mer nem láttam a történetet reálisnak, nem tartottam gazdaságosnak, sőt jóllakni se lehet egy családnak ennyiből. Tényleg nagyon finom a pörköltből készített húskrém. De érdemes kipróbálni, a húsos derelyét belőle. Én magam készítem a száraz tésztákat, így a lebbencstésztára kis húshalmokat porciózok, tojással körbe kenem, ráhajtom a másik felét, derelyemetszővel felkockázom. Frissen, vagy lefagyasztva paradicsom vagy sajtszósszal kész az ebéd. Itt megint előjönnek az olasz ételek, olasz ízek. Szóval elég hosszan tudnék írni. Sok sikert a főzőcskéhez. Üdvözlettel: szezs
|
|
|
|
Trilox
#1
2011. április 19. 06:42:25 | kedd |
Szia Zsuzsa!
Szerintem jó kis anyag. Nekem jobban tetszik, mint a tyúkos cikk ami bekerült a döntőbe. Jó lett volna, ha még több használható olcsó ötletet tartalmaz. Anyukám annak idején zseniális volt a maradékok és a hűtőben fellelhető ez mag az felhasználásában. Az is igaz, hogy mi mindent megettünk (hiszen finom volt) és nem tologattuk a tányéron lesújtó pillantással ha olyat kaptunk amit még nem kóstoltunk korábban, ahogy az én gyerekeim teszik A másik, hogy köszönet érte, hogy te is véget vetsz az olaj egyeduralmának. Vannak ételek amiket nem és nem lehet olajjal elkészíteni. Milyen más a pörkölt maradéka – amiből remek szendvicskrémet lehet alkotni – ha nem folyik a tetején az olaj.
|
|
|
|