Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg zsír
- 4 dl tejföl
- 4 tojás sárgája
- csipet só
Töltelékhez:
- 7 tojás fehérje
- 30 dkg cukor
- 1 kg dió
- 1 cs vaníliás cukor
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgákat, a sót és jól összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük.
6 cipóra osztjuk a tésztát, ezeket vékonyra nyújtjuk, lezsírozzuk, és feltekerjük. Kb. 2 ujjnyi széles karikákra vágjuk, a vágási felületekre fektetve ezeket is egyesével kör alakúra nyújtjuk. A töltelékhez a tojásfehérjét keményre verjük, hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a végén pedig laza mozdulatokkal beleforgatjuk a darált diót.
Mindegyik „palacsinta” közepénél kicsit feljebb teszünk egy jó nagy adag diós tölteléket, a tetejét ráhajtjuk, magunk felé lazán, nyomkodás nélkül feltekerjük és kifli formájúra hajtjuk.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt készen van. Figyelni kell, amint színesedni kezd a tészta, ki is vehető.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.