A töltelékhez valók:
- 25 dkg darált hús (én csirkemellből készítem, mert nálunk ez a favorit, de lehet darált marhahúsból is)
- 1 nagyobb fej vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis olaj
- 5 dl húsleves (ha nincs, megteszi a húsleves kocka)
- kicsi paprika (ha gyerek nem eszik belőle, lehet erős is)
- 1 kávéskanál piros paprika, só, bors
- kb. 1 dl házi paradicsomlé
- 10 dkg reszelt sajt (parmezán)
- 1 főtt tojás, újhagyma (ezeket csak másnap tesszük bele, mikor jól kihűlt már a töltelék)
A töltelék elkészítése:
A tölteléket nem baj, ha 1 nappal hamarabb elkészítjük, mert jól összeérnek az ízek és egy napot kell állnia a hűtőben, hogy jó hideg legyen a töltelék.
Az olajban megpirítom a hagymát, fokhagymát, majd ráteszem a darált csirkemellet és kicsit megpirítom. Ha megpirult a hús, ráöntöm a húslevest és felmelegítem. Hozzáteszem a paradicsomlevet és addig főzöm, míg a húsleves elfő, a paradicsomlé pedig jól besűrűsödik. Ezután fűszerezem, sózom, borsozom, beleszórom a piros paprikát, sajtot, majd ha kihűlt beleteszem egy jól zárható műanyag dobozba és mehet a hűtőbe.
Másnap mikor már kész a tésztám és tölteném, előtte a főtt tojást összenyomom villával, az újhagymát vékony karikákra vágom és belekeverem a töltelékbe.
Másnap kezdek neki a tésztának.
A tésztához valók:
- 25 dkg liszt (finomliszt)
- 5 dkg sertés zsír olvasztva
- fél kiskanál só
- kb. 1 dl hideg víz (amennyit felvesz majd a tészta)
- tojás a tészta tetejét megkenni
A tészta elkészítése:
A lisztet elkeverem a sóval és az olvasztott zsírral. Hozzáadom lassan a vizet, miközben a robotgép dagasztókarjával keverem. (Figyeljünk oda, hogy a vizet szinte csak kanalanként adjuk hozzá, mert ha túl sok kerül bele, a tésztánk „lucskos” lesz és a kezünkre ragad, nem fogunk tudni vele dolgozni!)
Miután jól összegyúrtam, tészta álaga lett, kinyújtom kb. 2-3 mm vékonyra és egy pogácsaszaggatóval – ha nincs jó egy pohár is, aminek a szája kb. 9-10 cm átmérőjű – köröket szaggatok. Ezután még a kiszaggatott tésztát kicsit megnyújtom, hogy nagyobb 12-13 cm-es köröket kapjak.
A tésztakarikákat egymás mellé helyezem, és a tölteléket megpróbálom igazságosan elosztani rajtuk. Vízbe mártom az ujjam, megkenem a tészta szélét, hogy jobban ragadjanak, majd félbehajtogatom a köröket és jól lenyomkodom a széleit, a levegőt megpróbálom kinyomkodni belőle, amennyire lehet. Aztán a tenyerembe fogom és a tészta szélét megcsavarom, hogy minél jobban záródjon. Ha ezzel megvagyok, tepsibe helyezem őket és megkenem tojással a tetejüket. Forró sütőbe teszem (250-300 fok) és kb. 20-25 percig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.
Lehet hozzá készíteni különböző paradicsomos szószt és belemártogatni, de szósz nélkül is nagyon finom!