Hozzávalók:
- 30 dkg penne vagy fussili durum tészta
- 4 dl joghurt
- 2-3 evőkanál majonéz
- 1 mokkáskanál mustár
- só
- bors
- pár csepp citromlé
- 1 mokkáskanál porcukor
- 10 dkg reszelhető sajt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pici fej vöröshagyma vagy 2 szál újhagyma
- 1 szál répa
- 2 fej retek
- 1 darab zöldpaprika
- kisebb cukkini vagy uborka
- egyéb zöldség, amit találsz otthon és szereted
Elkészítése:
Egy jó nagy lábasban felteszed a vizet forrni, majd belezúdítod a tésztát - ne hagyd ki belőle a sót, mint ahogy én szoktam…! Közben elkészíted a mártást: a joghurthoz hozzáadod a majonézt, sót, borsot, citromlevet, és a kevéske cukrot. Ha ezzel megvagy, lereszeled a vöröshagymát (vagy jól felaprítod az újhagymát) és a fokhagymát, majd a nagyobb lyukú oldalon a többi zöldséget és a sajtot is. Nem egy körömkímélő művelet, annyi szent…
Ez idő alatt biztosan megfőtt a tészta. A hozzávalókat alaposan összekevered és a salátát hűtőbe teszed fogyasztásig.
Ha a tészta még langyos, a mártást jobban beszívja magába, de ez cseppet sem ront az élvezeti értékén, sőt! Színes, zöldséges tésztával pedig igazán impozáns látvány! Így talán még a gyerekek is megkóstolják… kivéve az enyémek. Sajnos.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.