Hozzávalók 5-6 személyre:
- egy nagy zacskó sóska,
- 2dl natúr joghurt,
- 5-6 evőkanál liszt,
- kb. 1 dl olaj,
- só, delikát, cukor, szerecsendió,
- fél fej hagyma,
- 3-4 l víz,
- 2- 3 tojás,
- kolbász, vaj, kenyér.
Én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a sóska egyenesen az édesanyám kertjéből érkezik. Így mindig friss és bionak is nevezhető alapanyagból dolgozhatom.
Az elkészítése nagyon egyszerű. Elsőként pucoljuk meg a sóska levelet, ezt úgy tehetjük meg, hogy egyetlen mozdulattal kihúzzuk a félbehajtott levélből a szárát. A zsenge leveleket egészben is főzhetjük, mert elég csak a vastagabb szárrészt leszednünk róla. Ezután mossuk meg alaposan. (Használhatunk fagyasztott terméket is, ha nem sikerül frisset kapnunk. Ilyenkor csak ki kell olvasztanunk főzés előtt.)
Tegyünk fel egy fazékban kevés olajat (1-2 evőkanál) forrósodni, ezalatt a hagymát vágjuk fel apró kockákra, vagy akár le is reszelhetjük, hogy még jobban eltűnjön az ételben. A forró olajban pirítsuk meg 2 evőkanál cukorral, majd öntsük rá a megtisztított sóska leveleket. Kavargatás mellett, fonnyasszuk meg a sóskát ( míg össze nem esik és be nem barnul). Szükség szerint önthetünk rá kevés vizet, ha esetleg le akarna ragadni. Amint összeestek a levelek öntsük fel a fazekunkat vízzel és ízesítsük a fűszerekkel ,ízlés szerint. Én legalább 5 evőkanál cukrot biztos tettem bele, mert nagyon savanyú példányok voltak. Kicsit hagyjuk főni, ezalatt készítsük el a rántást.
A lisztet keverjük el az olajjal, míg szép barna masszát nem kapunk és pirítsuk meg kicsit közepes lángon. Ebbe keverjük bele a joghurtot és tegyünk hozzá a főzőléből is, majd keverjük el csomómentesre.
A sóskánkba csorgassunk bele 2-3 tojást (előre is kikeverhetjük, egy csipet delikáttal) és miután ez megfőtt benne, öntsük rá a rántást. Állandó kavargatás mellett várjuk meg míg besűrűsödik, majd lehúzhatjuk a tűzről. A helyén készítsük el a kolbász chipseket.
Ehhez a kolbászt vékony karikákra vágjuk fel és egy serpenyőben, zsiradék hozzáadása nélkül, addig süssük alacsony hőfokon, míg ropogós nem lesz. Óvatosan vegyük ki a kisült zsírjából. Jól csurgassuk le őket, mert a zsírja kell még nekünk másra. Méghozzá a kenyérkockákhoz.
Néhány szelet kenyeret (erre a célra legjobb a szikkadt) vágjunk fel csinos kockákra. A kolbászzsírhoz keverjünk 2-3 evőkanál vajat és forrósítsuk fel, majd süssük benne ropogósra a kenyérkockákat.
Miután ezzel is megvagyunk már csak tálalnunk kell. A forró főzelékbe dugjunk néhány szelet sajtot ( camambert, trapistát), majd dobjunk a tetejére néhány pirított kenyér kockát és kolbász chipset is. Főzhetünk mellé tojást is, vagy készíthetünk tükörtojást a tetejére. Aki szereti a hagymát, az piríthat hagymakarikákat is tehet rá (az olajba tegyünk 1-2 evőkanál cukrot és ebben pirítsuk a hagymákat). A végeredmény, egy savanykás ízű, erőt adó étel, amire nagy szüksége van a szervezetünknek is. Kismamáknak különösen ajánlott, hiszen a terhesség alatt a vasszükséglet is alaposan megnő.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.