Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- ½ evőkanál cukor
- 4 evőkanál tej
- 1 tojássárgája
- szezámmag, napraforgómag, csipet só
- 20 dkg sonka vagy párizsi almareszelőn lereszelve
- 20 dkg sajt reszelve
- 1 pohár tejföl
- snidling, só
A tálba szitált lisztet enyhén megsózzuk, az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben majd összedolgozzuk a liszttel. Az így készült tésztát meleg helyen körülbelül 10 percig pihentetjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál meleg vizet, ezzel is simára dagasztjuk és újabb 20 percig pihentetjük .
A megkelt zsemléket megkenjük felvert tojássárgájával és meghintjük felét szezámmaggal a másik felét napraforgómaggal. 200 fokon 15-20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a zsemlék tetejét éles késsel vágjuk le, belsejüket kaparjuk ki. A töltelékhez valókat egy tálban keverjük össze, a masszát a kivájt zsemlékbe rakjuk. Tetejét petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük, hogy újra átmelegedjen.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.